Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Edicions Proa al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

3 comentaris

Enguany se celebren els cinquanta anys del rellançament d’Edicions Proa, editorial catalana nascuda a Badalona l’any 1928 de la mà de Josep Queralt i de Marcel·lí Antic a suggeriment del seu bon amic Pompeu Fabra i sota la direcció literària de l’escriptor Joan Puig i Ferreter. L’objectiu era publicar en català les grans novel·les del moment i del segle XIX.  Amb aquest projecte editorial els seus creadors volien regenerar la societat a través de la cultura.

Sense títol_1

A finals de la Guerra Civil va traslladar la seva seu originària de Badalona a Perpinyà i va aconseguir anar publicant. L’any 1964 va tornar a Barcelona incorporada a l’editorial Aymà sota el patrocini del mecenes català Joan Baptista Cendrós i Carbonell.

L’any 1983, Edicions Proa va ser adquirida per Enciclopèdia Catalana i l’any 2007 va entrar a formar part del nou Grup 62, propietat, a parts iguals, dels grups Planeta i Enciclopèdia Catalana, i l’entitat financera La Caixa.

 Sense títol_2

El seu catàleg abasta col·leccions de narrativa, de poesia, d’assaig, de teatre, estudis literaris, històrics, de debat…  adreçat al públic general, amb la clara voluntat de crear lectors entre la classe mitjana i el públic burgès.

La col·lecció El Camí, dedicada a temes polítics, econòmics i socials, era dirigida per Andreu Nin que va publicar les seves traduccions de Trotski i dels clàssics russos com Dostoievski, Tolstoi i Txèkhov.

A Tot Vent, la col·lecció més emblemàtica, es va crear al 1928, el mateix any del naixement de l’editorial, i s’hi han publicat més de mig miler de llibres. Quan Proa es va integrar al grup Enciclopèdia Catalana,  la col·lecció va iniciar una nova etapa amb un canvi de format (tapa dura, mida més gran, targetes d’informació sobre l’autor, etc.) però mantenint el color carbassa característic que en l’actualitat ja ha desaparegut.

El primer títol de l’editorial fou precisament dins A tot vent:Manon Lescaut” d’ Antoine-François Prévost, un clàssic, traduït per Domènec Guansé.

Proa sempre va cuidar el disseny dels seus llibres amb portades que sempre aportaven nous dissenys tipogràfics. La contracoberta servia de promoció i oferia una relació dels títols publicats.

Sense títol_3

Julià Guillamón, crític literari, usuari i bon amic del CRAI Biblioteca Pavelló de la República, ha investigat la història de l’editorial i ha estat el comissari de l’exposició que es va muntar per commemorar el cinquantè aniversari i que va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona: “La propera festa del llibre serà de color taronja. Cinquanta anys del rellançament d’Edicions Proa“, ara també convertida en llibre, amb el mateix títol, i que ben aviat incorporarem al nostre catàleg doncs en Julià n’ha fet donació a la biblioteca.

Al nostre fons d’arxiu conservem documents de  Proa durant el seu d’exili a Perpinyà.

proa_1

Edicions Proa convoca el Premi Carles Riba de poesia i publica el Premi Sant Jordi de novel·la en llengua catalana, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions i el Premi El Lector de l’Odissea de narrativa i el Premi Carles Rahola d’assaig.

I per acabar deixar-vos amb l’eslògan promocional a la contracoberta del llibre de Jacques Duboin La gran revolució que ve… de l’any 1935,  que ens ha semblat molt significatiu:

Formeu-vos una bona biblioteca! Els millors noms de totes les literatures us els ofereix la col·lecció de novel·les i d’històries curtes que, dirigida per Joan Puig i Ferreter publica Edicions Proa. Són ja a prop de 100 volums que podeu adquirir d’un sol cop i pagar-los a terminis. Bells volums relligats i a un preu que mai no s’ha vist a Catalunya! No us hi penseu més! Demaneu catàlegs i condicions i adquiriu-los! Una cultura literària de qualitat i això en català correctíssim!

Quan volgueu podeu passar per la nostra biblioteca a gaudir d’aquestes publicacions!

3 thoughts on “Edicions Proa al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

  1. Retroenllaç: Patrimoni d’Editors i Editats de Catalunya: nou portal sobre la història de les editorials catalanes | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

  2. Estaria bé que també diguéssiu que qui retorna Edicions Proa a Catalunya fou JBCendrós, patriota i mecenes català que va publicar 100 llibres de la col·lecció A tot vent, del 100 al 200. I fou també el creador del Premi Sant Jordi. Val la pena donar la informació completa. Gràcies

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.