Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Àlbums de cromos del fons del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

1 comentari

Fa uns quants dies vam publicar un post on parlàvem d’un nou fons personal que hem incorporat al nostre arxiu: el de Salvador Serra Cantavella. Us vam comentar que conté una tipologia documental força variada. Avui us volem mostrar una sèrie d’àlbums de cromos que van venir amb aquest donatiu i que ens han agradat moltíssim!

cromos_1

El passatemps de col·leccionar cromos és una activitat que ve de temps pretèrits i que consisteix en completar un àlbum, comprant paquets i intercanviant els cromos repetits amb altres col·leccionistes.

Els àlbums de cromos solen estar dirigits als nens però sovint atrauen també a tot tipus de públic.

Hi ha diferents temes que solen ser tractats per les col·leccions de cromos: esports, música, programes de televisió, personatges d’històries, temes relacionats amb la naturalesa, etc.

Durant l’època del franquisme  a l’estat espanyol van proliferar àlbums com Libro de las Estampas de Oro: el reino animal, i  la vida de los insectos (1957-1958) o l’ Àlbum concurso de xocolates Nesté que editaren entre d’altres les Maravillas del Universo de l’any 1957, Los viajes de Ulises de l’any 1962, Los juegos olímpicos de l’any 1964, Los misterios de las profundidades submarinas de 1959 i La conquista de los Andes del Perú de 1963.

De fet, moltes cases de xocolates oferien àlbums: Xocolates Batanga amb les aventures del cavaller Batanga, Xocolates Solsona amb la història del transport aeri, Xocolates Lloveras i les aventures de Don Quixot de la Manxa…

cromos_2

El més antic que conservem és de l’època de la Segona República l’Àlbum de les xocolates Suchard, amb una sèrie de curioses indicacions de com s’han d’obtenir els cromos:

150320185301_0001

Amb imatges publicitàries a l’interior tan suggerents com:

150318155424_0001

I amb fulls volants avisant el consumidor!

avis

 

Actualment, malgrat que els àlbums de cromos o de làmines són una publicació que podria haver caigut en desús, des de l’arribada d’Internet s’han generat clubs de col·leccionistes i webs dedicades a la matèria.

One thought on “Àlbums de cromos del fons del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

  1. Retroenllaç: Més àlbums de cromos del fons del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.