Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Museïtzat un refugi antiaeri a Tortosa amb material del fons del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

La ciutat de Tortosa compta amb una nova experiència històrica i turística per la ciutat. Des de fa uns quants dies es pot visitar, amb grups organitzats,  un antic refugi antiaeri de la Guerra Civil museïtzat.

Durant la Batalla de l’Ebre, la ciutat de Tortosa va patir fins a 86 atacs aeris, una bateria de bombardejos de gran abast. Ernest Hemingway, com a corresponsal de guerra, va  escriure Bombing of Tortosa l’any 1938, on relatava aquests fets a través de tres cròniques periodístiques donant dimensió internacional a aquests fets. «A sobre dels nostres caps, al cel alt i sense núvols, flota rere flota de bombarders volaven amb estrèpit sobre Tortosa. Quan van deixar caure el sobtat fragor de les seves càrregues, la petita ciutat a tocar de l’Ebre va desaparèixer en un creixent núvol de pols groga», va escriure en la seva segona crònica, datada el 15 d’abril de 1938.

El 15 d’abril del 38 van caure sobre la ciutat, que havia estat evacuada el 12 d’abril, 54 tones de bombes.

Aquest refugi antiaeri ajuda a fer-se càrrec d’aquesta part de la història del nostre país. És el més gran dels vint que es van construir a la ciutat per a protegir la població civil i tenia capacitat per 4oo persones. Consta d’un passadís central i diverses galeries que recorren 120 metres del subsòl del barri del Garrofer.

576_1427460703Refugi-antiaeri

Fotografia: Ajuntament de Tortosa

Toni Balada,responsable de la museïtzació del refugi i Toni Royo, van demanar al CRAI Biblioteca Pavelló de la República permís per a la reproducció de cartells del nostre fons pel projecte de senyalització del refugi.

A l’exterior, un mural explicatiu informa, en diferents idiomes, de la situació de Tortosa durant la Guerra Civil, dels 8 mesos de setge durant la Batalla de l’Ebre i del funcionament d’aquests amagatalls. Un plànol de la ciutat indica la intensitat dels bombardejos amb gran precisió.

A l’interior del refugi, els visitants accedeixen a un sistema de galeries ventilades excavades en terreny argilós, que van ser revestides amb maó i formigó. A les parets hi ha reproduccions de cartells que orientaven la gent sobre com actuar en cas d’atac aeri. Transcorreguts uns segons, s’apaga la llum general i s’encén una línia de bombetes de filaments mentre, a través de la sonorització, es representa l’arribada dels raids aeris, que de seguida comencen a deixar caure les bombes. Els laments de la població atemorida, els plors dels nens, les sirenes… són elements que incentiven a imaginar, per uns minuts, les vivències de la població en aquells moments.

El refugi tenia tres portes d’accés per fer més fluïda l’entrada i facilitar-ne la sortida, i comunicava amb un altre refugi situat al final del carrer Teodoro González.

Si passeu per Tortosa no us oblideu de visitar-lo! Us ho recomanem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.