Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Inauguració de l’exposició “Garbancito de la Mancha. 70 anys del primer llargmetratge europeu d’animació en color”, amb col·laboració del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

Deixa un comentari

Cartell Botiga A3 a baixa resEl proper dimarts dia 30 de juny, a les 7 de la tarda al Museu del Cinema de la ciutat de Girona, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Garbancito de la Mancha. 70 anys del primer llargmetratge europeu d’animació en color”.

Aquesta mostra té per objectiu reivindicar un film que va marcar una fita en la història del cinema d’animació català i europeu i també valorar la feina dels professionals que la van fer possible.

La productora i distribuïdora catalana, Balet & Blay, dels empresaris Josep Maria Blay Castillo i Ramon Balet Raurich i el dibuixant i il·lustrador d’origen valencià, Artur Moreno (1909-1993), aixecaren una ambiciosa i costosa pel·lícula d’animació en plena postguerra i enmig de dificultats i penúries de tot tipus que es va estrenar a Barcelona ara fa 70 anys. Era un pamflet moralista, proper a la ideologia feixista, que narra la història de Garbancito, un nen orfe i exemple de bon cristià que viu en una granja i que salvarà  dos amics seus de les mans del gegant Caramanca amb l’ajut d’una fada Màgica.

L’exposició està dividida en tres àmbits. El primer sintetitza el desenvolupament de la indústria del cinema d’animació a Catalunya. El segon és el centrat en el film de Garbancito de la Mancha i en els fets històrics que van propiciar que es pogués fer la pel·lícula i el tercer analitza la carrera d’Artur Moreno, el seu realitzador, un il·lustrador, animador i caricaturista conegut amb el sobrenom d'”el Walt Disney espanyol”.

Es mostren materials originals relatius a la producció de la pel·lícula, com esbossos i dibuixos, materials de marxandatge, etc.  La gran majoria d’aquests materials provenen de la col·lecció Antoni Furnó, que es conserva al Museu del Cinema, i de la col·lecció Isabel Moreno, filla del realitzador de la pel·lícula.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha col·laborat en aquesta mostra amb la cessió del llibre  “De quan escrivien les bèsties : lletres per a infants” escrit per Manuel Amat i editat pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya l’any 1937. El llibre està il·lustrat amb dibuixos d’Artur Moreno.

Està organitzada pel  Museu del Cinema de Girona i per l’Associació Tanta Tinta  i en són els comissaris Antoni Guiral i Jordi Riera Pujal.

La mostra romandrà oberta fins al 24 de gener de 2016 i l’entrada és gratuïta. Us animem a fer-hi una visita!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.