Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Nou blog de Sapiens sobre “El passat més recent”…

Deixa un comentari

El passat més recent és el títol que porta el nou blog de la revista Sapiens.

Els autors són estudiants, professors de la Universitat de Barcelona, fins i tot hi col·laboren antics alumnes, interessats en investigar el passat més recent  i en aportar noves vies i eines per enriquir el coneixement historiogràfic.

El blog neix amb la voluntat de recollir i donar a conèixer les experiències dels estudiants del grau d’Arqueologia de la UB .

Es publicaran notícies i informacions diverses sobre el món de l’arqueologia i l’estudi dels vestigis de les èpoques moderna i contemporània.

 

blog_sapiens

 

Aquest estiu han estat treballant en una trinxera que forma part de l’escenari de la batalla de l’Ebre. La Cota 287 és el complex militar que van excavar, situat a la població de Corbera d’Ebre, a la comarca de Terra Alta.

En el primer post del blog ens expliquen que el terme “cota” s’utilitza per indicar l’altitud d’un punt geogràfic sobre un pla imaginari pres per base (normalment el nivell del mar).

En el context bèl·lic, aquest concepte s’ha utilitzat per referir-se a una posició militar ubicada en un punt geogràfic concret. Durant la Guerra Civil espanyola, si es parlava de la  “Cota 287”, era per referir-se al conjunt d’estructures defensives erigides a aquesta alçada.

Amb aquestes actuacions apliquen i amplien  els coneixements metodològics adquirits a classe, aquest vessant de l’arqueologia, anomenada arqueologia del conflicte, concretament de l’època contemporània. Un tema que es treballa poc i que serveix  per reivindicar la necessitat d’estudiar arqueològicament períodes com el de la Guerra Civil espanyola i demostrar que, fins i tot en aquestes èpoques en que disposem d’abundant documentació, l’arqueologia pot oferir nous punts de vista  i nova informació.

Us animem a seguir aquest blog on el CRAI Biblioteca Pavelló de la República també hi té un paper rellevant!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.