Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Ens ha agradat! “Només són dones” de Carmen Domingo

Deixa un comentari

donesFeia temps que no escrivíem cap post sobre teatre al nostre blog. Avui volem recomanar-vos un espectacle contra l’oblit que recull text, dansa, audiovisual i música en directe. Es tracta de l’obra Només són dones de la dramaturga Carmen Domingo que aquests dies es pot veure a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per Carme Portaceli.

És una obra que parla de les dones durant la Guerra Civil i el començament del franquisme. Són cinc històries entrellaçades sobre els sofriments de milers de dones a les presons espanyoles. Esposes, mares, filles i germanes i, sobretot, militants, sindicalistes, guerrilleres… que van lluitar per la democràcia i pels drets adquirits durant la Segona República.

La República va significar per a les dones la conquesta de drets i llibertats com el dret a vot, l’educació, el divorci…

Amb la dictadura franquista, sota la influència del nacionalcatolicisme i el nacionalsindicalisme, es discrimina a la dona que queda expulsada del mercat laboral i  el seu paper principal es relega a les tasques domèstiques i de maternitat. Moltes van ser reprimides, jutjades i condemnades per tribunals militars i empresonades o executades a causa de la seva lluita durant la guerra.

La lluita i el patiment d’aquestes dones molts cops ha estat invisible. Aquest text es una crida al reconeixement de milers de dones immerses en conflictes bèl·lics de diversa índole. L’autora barreja realitat i poesia per dramatitzar aquestes històries que ens han colpit i que creiem que mereixen ser vistes.

La combinació de les quatre formes d’expressió: veu i cos (Míriam Iscla), dansa (Sol Picó), música (Maika Makovski) i audiovisual (Laia Gomà) funciona a la perfecció, es complementen i aporten emoció al conjunt.

És una obra de teatre que cal anar a veure per conèixer una part de la nostra historia, però també perquè es tracta d’un muntatge molt ben fet, molt ben estructurat, molt ben dirigit i amb unes interpretacions que atrapen des del primer moment.

Sortirem del teatre contents d’haver-la vist i tristos perquè va passar. Així, com la vida.

Teniu temps fins al dia 8 de novembre! No us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.