Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició sobre Enric Cluselles amb participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

1 comentari

Fa uns quants dies es va inaugurar l’exposició Enric Cluselles. Ninots i llibres a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, una mostra que convida a conèixer l’obra d’Enric Cluselles (Barcelona 1914-2014) dibuixant, escultor, dissenyador de llibres i interiorista.

La mostra és una iniciativa del Servei de Biblioteques de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Carulla i la Institució de les Lletres Catalanes.

El nostre usuari i bon amic Julià Guillamon és el comissari de l’exposició, que consta de dues parts.

La primera ens parla sobre els anys de la Guerra Civil, quan Cluselles dibuixava ninots a L’Esquella de la Torratxa i utilitzava el pseudònim de Nyerra. Va crear el personatge de l’home morsa: un senyor amb un gran bigoti per representar el prototipus de persona corrent que posa en evidència els grans discursos i la gent amb pretensions.

Enric Cluselles, junt amb el seu bon amic Pere Calders, es va incorporar com a carrabiner a l’exèrcit de la República i va participar en la campanya de Terol. D’aquesta experiència va sorgir Unitats de xoc, llibre publicat al  mes de juny del 1938 i que encara avui es reedita.

La segona part de l’exposició mostra la vida de Cluselles a partir dels anys quaranta, quan dissenyava les cobertes de les col·leccions d’humor de l’editor Josep Janés i Olivé, amb caricatures que retrataven les desigualtats socials de la postguerra. Aleshores també va dissenyar el logotip de l’Editorial Selecta: una fulla de roure, símbol de la permanència de la cultura catalana, i es va integrar al Foment de les Arts Decoratives.

Fou professor a l’Escola Massana i, a més de dissenyador i dibuixant, va fer de decorador i dissenyador de mobles a la botiga Tírvia de la Via Augusta de Barcelona. Un dels seus grans projectes com a interiorista va ser la seu de l’Editorial Éxito, inaugurada l’any 1955 al passeig de Gràcia de Barcelona, entre Gran Via i Diputació.

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha cedit cobertes de llibres i dibuixos i diversos cartells fets pel mateix autor en època de la República com:  IIIer. Congrés de la U.G.T. a CatalunyaVenedors completeu la vostra jornadai un on incitava No llegiu L’Esquellaprecisament la publicació on ell dibuixava!

Es pot veure fins al 5 de gener de 2016. No us la perdeu!

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

One thought on “Exposició sobre Enric Cluselles amb participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República

  1. Retroenllaç: Notícies del CRAI Biblioteca Pavelló de la República | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.