Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

40 anys de les manifestacions per l’amnistia del febrer de 1976

Deixa un comentari

Avui, 1 de febrer, fa 40 anys de la primera manifestació per l’amnistia  després de la mort de Franco. El 19 de gener se sol·licità al Govern Civil el permís per a una marxa legal, pacífica i silenciosa per l’amnistia dels presos polítics. La convocatòria va ser assumida per diverses entitats ciutadanes, encapçalades per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i impulsada per l’Assemblea de Catalunya. El permís va ser denegat però la cita es va mantenir.

L’1 de febrer al matí, milers de persones van sortir al carrer. La manifestació havia de començar al Saló Víctor Pradera (actual passeig Lluís Companys) i acabar a la plaça de Catalunya, però abans de l’inici de la marxa ja hi hagué les primeres càrregues policials. Els manifestants es van reorganitzar diverses vegades i durant unes hores l’Eixample es va convertir en un autèntic camp de batalla. Davant l’èxit de la convocatòria, l’Assemblea de Catalunya va fer un comunicat on valorava molt positivament la manifestació i emplaçava la ciutadania a mobilitzar-se novament  el diumenge següent, 8 de febrer.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La manifestació del 8 de febrer, convocada per l’Assemblea de Catalunya per l’amnistia, els drets polítics i les llibertats nacionals i l’Estatut d’autonomia, també va ser prohibida  pel Govern Civil. Però la prohibició no va servir de res: el diumenge 8 milers de persones van tornar a sortir al carrer. El desplegament policial va ser impressionant i la repressió molt dura.

Les manifestacions d’aquell mes de febrer de 1976 a Barcelona constitueixen les mobilitzacions més importants de la lluita antifranquista des del final de la Guerra Civil. El CRAI Biblioteca  del Pavelló de la República disposa de nombrosa documentació per al seu estudi.

Esperem que us agradi!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.