Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

23 febrer 2016: 40 aniversari de la vaga general de Sabadell

Deixa un comentari

Demà dia 23 de febrer farà quaranta anys de la vaga general política de 1976 a Sabadell.

Va ser la primera vaga general de la transició democràtica a l’estat espanyol. Durant gairebé una setmana, del 23 al 27 de febrer, la  ciutat quedà pràcticament paralitzada.

Tot va començar el 13 de febrer de 1976, amb les càrregues policials contra una manifestació per l’ensenyament públic, que va acabar amb infants ferits. Com a resposta es va convocar una  manifestació de denúncia el dia 19  en la qual l’actuació policial va ser encara més contundent: diversos ferits molt greus entre els quals el secretari del jurat d’Unitat Hermética, fàbrica de motocompressors. Aquella mateixa nit aquesta fàbrica va parar les màquines i des d’allà l’aturada va anar contagiant-se arreu. L’endemà, una assemblea a Ca N’Oriac va decidir convocar una vaga pel 23 de febrer.

Els dilluns 23 gran part de la indústria sabadellenca i els comerços dels barris obrers havien tancat les seves portes. El dia 24, s’uniren a la vaga els treballadors del centre de la ciutat i els transports públics. L’alcalde Josep Burrull va iniciar les negociacions per posar fi a la vaga sense cap èxit immediat.

L’endemà, 25 de febrer, milers de treballadors van concentrar-se a la Rambla i allà mateix es va anunciar una gran reunió al Pavelló d’Esports, on  van arribar a reunir-se  entre uns 8.000 i 15.000 vaguistes que van decidir que la vaga seria indefinida fins que els detinguts no tornessin a casa i fins que l’assemblea fos representativa de tota la població de la ciutat mentre no hi hagués un ajuntament escollit democràticament.

El dijous 26, diverses columnes de treballadors van dirigir-se cap a les pistes d’atletisme de Sant Oleguer fins arribar a concentrar-se 30.000 persones: l’assemblea no es dissoldria si els presoners no tornaven al carrer. Al final d’aquest mateix dia Sánchez Terán, Governador Civil, va ordenar la llibertat dels detinguts que van arribar a les sis de la tarda a les pistes d’atletisme. Amb la seva arribada la vaga havia arribat a la seva fi.

El mes següent l’alcalde Burrull va abandonar el  consistori.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, custodia el fons personal de Xavier Vinader, sabadellenc que va viure en primera persona la vaga general de Sabadell. Al seu fons podeu trobar  molta documentació sobre aquesta vaga (fotografíes, fulls volants,  comunicats, reculls de premsa, etc.), que més tard va utilitzar per a l’elaboració del llibre  Quan els obrers van ser amos.

Us oferim un recull fotogràfic d’aquesta gran mobilització.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.