Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Barcelona. La metropoli en l’era de la fotografia (1860-2004)” a La Virreina Centre de la Imatge amb la participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

BCN_FlyerElectronic_CATBarcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia 1860-2004 és el títol de l’exposició que es va inaugurar el passat dia 23 de març a La Virreina. Centre de la Imatge i que podeu visitar  fins al 26 de juny de 2016.

L’exposició, amb més de 1.000 obres exposades, explora la iconografia fotogràfica de l’evolució urbanística de la ciutat de Barcelona al llarg d’un segle i mig d’història.

Un període comprès entre el sorgiment de les tecnologies fotogràfiques múltiples, a la dècada de 1850, fins a l’expansió massiva de les tecnologies digitals, internet, la telefonia mòbil i les xarxes socials en el pas del segle XX al XXI.

La recopilació de fotografies no només permet observar els canvis urbanístics, freqüentment vinculats a grans esdeveniments com l’Exposició Universal de 1888, els Jocs Olímpics de 1992 o el Fòrum de les Cultures de 2004, sinó també el vincle que hi ha entre fotografia i opinió pública al llarg de la història.

Com ens diuen els seus organitzadors: es tracta d’un recorregut per sis grans moments històrics: l’aprovació del pla Cerdà i l’Exposició Universal (1860-1888); el sorgiment de la premsa gràfica, l’obertura de la Via Laietana i la reforma de Montjuïc i l’eclosió de les retòriques del Modernisme arquitectònic i artístic (1888-1929); els anys trenta i la Guerra Civil (1930-1939); l’hegemonia del paradigma humanista i el nou fotoperiodisme de la Transició (1940-1970); el sorgiment del nou estil documental topogràfic en relació amb la recuperació de la ciutat i l’auge del moviment veïnal (1970-1992); i, per finalitzar, les noves lluites socials on la imatge adquireix una nova centralitat, tant en la gestió municipal com en el conflicte social (1992-2004).

El comissari de la mostra, l’artista i crític Jorge Ribalta,  va seleccionar diverses imatges de revistes del nostre fons per a l’exposició: Visions de guerra i de reraguarda : història gràfica de la revolució. Sèrie A, Retrospectiva , Visions de guerra i de reraguarda : història gràfica de la revolució. Sèrie B, ActualitatsCatalogna : documentario fotografico dell’assedio aereo i una fotografia dels bombardeigs de la Ciutat de Barcelona per l’aviació italiana del dia 17 de març de 1938 que pertany al fons personal de Joan Maluquer Wahl  del nostre arxiu.

Si voleu admirar aquestes i moltes altres fantàstiques imatges: no us perdeu l’exposició!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.