Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Correspondència des del front al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

2 comentaris

L’any 2001, el Departament de Nous Formats de TV3 amb la col·laboració del Departament d’Antropologia de la Universitat de Barcelona va elaborar el programa televisiu Explica’ns la teva vida, amb la intenció de recuperar la història del país i descobrir la vida quotidiana i els processos socials a partir de la memòria i les vivències dels ciutadans. La temàtica més tractada a les biografies seleccionades va ser la Guerra Civil espanyola.  Una de les persones amb qui es va contactar va ser Carme Feliu Llorente, la qual va lliurar a Núria Borniquel, documentalista del programa, la correspondència que ella i la seva família van mantenir amb el seu germà Josep Feliu durant l’any que va estar al front.

Núria Borniquel, de TV3, usuària del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República des de fa molts anys, ha volgut que aquesta correspondència formés part dels nostres fons. Des d’aquí el nostre agraïment!!

Josep Feliu i Llorente va  ser cridat per ingressar al Regiment Naval núm. 1 d’Infanteria de Marina, a Cartagena,  el març de 1937. El 29 de juny va marxar cap al front del Centre, primer a Madrid i després a Salvacañete (Conca) i a l’agost va ser destinat a construir trinxeres a diversos llocs del front de Terol (Mora de Rubiols, Perales de Alfambra). Les cartes que Carme Feliu li va escriure al febrer del 1938 li van ser retornades, per tant devia morir al febrer del 1938 a la batalla d’Alfambra. Tenia 20 anys.

A través de les cartes que envia “Al camarada” Pedro Feliu, el seu pare, i que sovint acaba amb un “Salut i Revolució”, “Avant i Revolució”, podem saber: que esmorza aigua bruta, dina arròs amb carn o bacallà i sopa cigrons; que quan pot fuma un tabac que anomenen mataquintos o burilles que recullen  a les trinxeres; que rep els paquets que li envien des de casa a través del Socors Roig Internacional; que no es poden rentar i van carregats de polls; que a Madrid parlen de tant en quan amb els feixistes, que també estan farts de guerra i amb qui intercanvien paper de fumar i tabac; etc. De la situació que hi ha a Badalona, la Carme Feliu li explica que les “paves” bombardegen de dia i de nit, que el pa escasseja, que no hi queda cap home jove, que el seu pare no té tabac, …

Trobareu aquesta correspondència a la vostra disposició a la subsèrie Fons Personals Diversos. Podeu consultar l’inventari al Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona i també a la pàgina web de la nostra biblioteca i al catàleg del CRAI.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

2 thoughts on “Correspondència des del front al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

  1. Bona feina, la que feu els companys i companyes del Pavelló de República. Gràcies per haver acollit aquest fons i per les bones atencions que sempre rebem els usuaris.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.