Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Mies Van der Rohe i Alemanya a l’Exposició Internacional de 1929 de Barcelona

Deixa un comentari

El passat dijous dia 2 de juny es van complir 30 anys de la inauguració de la reconstrucció del Pavelló Mies van der Rohe en el mateix emplaçament que va ocupar l’edifici original construït per a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929.  El pavelló que l’arquitecte alemany va dissenyar per representar el seu país es considerat una de les seves obres mestres i paradigma de l’arquitectura del segle XX.

Mies Van der Rohe no va rebre només l’encàrrec de construir el pavelló oficial d’Alemanya, també se li va encomanar el de Subministrament d’Electricitat i diferents expositors a palaus de la Secció Oficial. Per aquesta tasca va comptar amb la col·laboració de la interiorista Lilly Reich.

El Palau de l’Art Tèxtil, projecte dels arquitectes Joan Roig i Emili Canosa, es va aixecar entre els Palaus de Comunicacions i Transports i el de Projeccions, amb entrada per la Plaça de l’Univers. Tenia una superfície d’uns 20.000 metres quadrats. L’edifici estava distribuït en àmplies sales, destinades a exhibir tot allò relatiu a la indústria tèxtil: material i procediments de filatures o materials i procediments per a la confecció dels vestits. Hi exposaren Alemanya, Àustria, França, Itàlia, Suïssa i Espanya.

Al seu interior destacava l’expositor de la seda, promogut per Alemanya i dissenyat per Mies i Lilly. Era un espai diàfan d’estructura neoplasticista amb un efecte d’espai obert per tots els angles.

Al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República conservem una petita joia: el catàleg de l’exposició de la Deutsche Seide (seda alemanya) organitzada per Krefeld, l’associació alemanya de fabricants  de seda. Hans Zimmern  en fou el director i donava  una idea de la producció de la indústria alemanya de sedes i velluts: teixits per a vestits de senyora, teixits per abrics i per folres, teles per paraigües així com un departament  especialment dedicat a articles per a senyors amb corbates, teixits per camises, mocadors, xals i bufandes. Hi havia articles de seda natural i artificial. De fet,  també es va fer una exposició especial de les grans fàbriques alemanyes de seda artificial com Vereinigte Glanzstoff-Fabrike A.G., Elberfeld o Barmen-Rittershausen, amb teixits per a mobles i decoració, gèneres de punt i mitges .

Us mostrem algunes de magnífiques imatges d’aquest catàleg amb dibuixos signats per Kenan, Berlin.

No és la primera vegada que us parlem d’aquesta exposició al nostre blog. Us recordem que a la nostra biblioteca tenim nombrosa informació sobre aquesta temàtica!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.