Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Told and Untold. The photo Stories of Kati Horna in the Illustrated Press” a Nova York amb col·laboració del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 13 de setembre es va inaugurar l’exposició Told and Untold. The photo Stories of Kati Horna in the Illustrated Press a la Americas Society de la ciutat de Nova York amb motiu de la commemoració del 80 aniversari de l’inici de la Guerra Civil espanyola.

Kati Horna (Budapest, 192 – Ciutat de Mèxic, 2000) va ser una fotògrafa anarquista hongaresa testimoni de la situació bèl·lica que va viure l’estat espanyol entre els anys 1936 i 1939, on va coincidir amb altres fotògrafes com Tina Modotti i Gerda Taro. Va col·laborar també amb Robert Capa.

kati-horna-en

Nascuda a Budapest, de família jueva, Horna (el seu nom de soltera era Katalin Deutsch Blau) es va instal·lar a Berlín a principis dels anys 30. Es va convertir en fotògraf enmig de l’expansió del fotoperiodisme com un fenomen de la cultura de masses i va ser capaç d’aprofitar les oportunitats per al compromís professional, estètic i polític ofert per la premsa il·lustrada europea del període d’entreguerres. Amb  l’arribada dels nazis al poder va marxar cap a París on va viure fins que va arribar a Barcelona, pocs mesos després de l’esclat de la Guerra Civil.  Va treballar en la producció d’una àmplia gamma de materials de propaganda de suport a la complexa posició dels anarquistes en el conflicte. Les fotografies de Horna van aparèixer en nombrosos fullets, diaris i revistes. En acabar la guerra es va exiliar a Mèxic amb el seu marit, l’artista espanyol José Horna,  on aviat va començar a col·laborar amb la premsa il·lustrada del país i va passar a formar part de diversos cercles artístics i intel·lectuals.

Fotografia de Cameron Blaylock

Fotografia de Cameron Blaylock

A la mostra, la primera que es fa als Estats Units sobre l’obra de l’artista, s’exhibeixen un seguit de publicacions del període de la Guerra, algunes de les quals pertanyen al nostre fons: diversos exemplars de les revistes Umbral (de la que va ser redactora gràfica), Libre Studio, Mujeres Libres, i un fulletó publicat l’any 1937 per l’Oficina d’Informació Exterior de la CNT i la FAI que porta per títol ¿España? Un libro de imágenes sobre cuentos de miedo y calumnias fascistas?.

També es poden contemplar materials inèdits com fulls de contactes, retalls i àlbums personals.

La mostra, comissariada per Michel Otayek i Christina De León, es podrà veure fins al 17 de desembre. L’entrada és gratuïta!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.