Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies

Deixa un comentari

tapiesEl passat dia 11 de novembre es va inaugurar a la Fundació Antoni Tàpies l’exposició que porta per títol Col·lecció, 1966-1976 (II).

Antoni Tàpies durant els anys seixanta i setanta va realitzar una sèrie d’obres de marcat to social i polític que feien referència a la realitat d’Espanya sota el franquisme.

L’artista va ser partícip de destacats episodis clandestins de la lluita antifranquista. En destaquem la seva assistència a l’assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) al convent dels Caputxins de Sarrià (conegut com la Caputxinada) el 1966, que li va valdre un arrest i una multa; i la participació, el 1970, a la tancada d’intel·lectuals a Montserrat com a protesta pel consell de guerra celebrat a Burgos contra militants d’ETA.

Tàpies, tanmateix,  assistia a reunions d’intel·lectuals, rebia a casa activistes de l’oposició, firmava documents de protesta, realitzava cartells de denúncia i aprofitava els viatges a l’estranger per donar a conèixer la situació que es vivia sota el règim.

A nivell artístic, durant aquests anys, Tàpies va accentuar el treball amb objectes, que o bé s’incorporaven a la superfície del quadre o bé configuraven assemblatges. Eren objectes senzills, considerats pobres, extrets de l’entorn quotidià. Alguns d’aquests objectes rememoraven els fets de la Caputxinada en al·ludir a la vida diària dels monjos de l’orde franciscà, com ara una pila de plats o una escombra.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha col·laborat amb la Fundació en la cessió de diversos materials d’arxiu del fons MIL, Movimiento Ibérico de Liberación.

mil

La mostra es pot visitar fins al 15 de gener de 2017 i l’entrada és gratuïta.

No us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.