Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Verdaguer segrestat. L’apoderament del mite durant el franquisme” amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

La Fundació Jacint Verdaguer commemora enguany els 50 anys de la inauguració de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. Entre els actes de celebració d’aquest aniversari la Fundació, conjuntament amb la Xarxa de Museus de Catalunya, ha preparat una exposició itinerant que porta per títol Verdaguer segrestat. L’apoderament del mite durant el franquisme.

La mostra dona a conèixer el tractament que va tenir la figura del poeta Jacint Verdaguer durant el període franquista i, a partir d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència es va descobrint la instrumentalització de la seva figura.

Es donen les claus per interpretar com i per què la societat de l’època va ser capaç de recuperar el projecte d’obrir una Casa Museu que havia estat estroncat per la Guerra Civil i ens planteja preguntes com per què Folgueroles era objectiu militar pels nacionals o per què Verdaguer va ser mirall i model pels intel·lectuals que vivien a l’exili i al mateix temps era motiu de culte pel franquistes que promovien celebracions i actes amb grans obres simfòniques com L’Atlàntida i Canigó.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha facilitat la reproducció de nombrós material per il·lustrar aquesta mostra, especialment publicacions periòdiques editades a l’exili, com ara:

L’exposició, que es va inaugurar el passat 19 de maig a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Folgueroles, es pot visitar fins al 28 d’agost en horari de matins de 10 a 14 h.  Els dissabtes i diumenges de 2/4 d’11  a les 2 del migdia. L’exposició romandrà tancada del 6 al 10 de juliol.

A partir del mes de setembre es podrà visitar al MUHBA Vil·la Joana i després recorrerà diverses poblacions de Catalunya entre aquest any i el 2018.

Animeu-vos a fer-hi una visita! Us recordem que entrada és gratuïta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.