Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició sobre L’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona amb material del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 17 de juny es va inaugurar al Museu d’Art de Girona l’exposició ASSEMBLEA DEMOCRÀTICA D’ARTISTES DE GIRONA (ADAG). Autoorganització, lluita simbòlica i pràctica social  que es podrà veure fins al proper dia 5 de novembre de 2017.

L’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona fou un col·lectiu plural de creadors plàstics que va convertir-se en una de les principals experiències organitzatives i d’acció política antifranquista del món artístic a Catalunya i a l’Estat espanyol durant el procés final de la dictadura.

L’assemblea estava formada per un conjunt d’activistes i productors visuals que van desenvolupar un ampli ventall d’accions, de tipologies molt diverses però amb el denominador comú de la participació col·lectiva i la reivindicació política.

El grup va estar actiu entre els anys 1976 i 1978 i va fer una aportació rellevant en el terreny de la reflexió i la pràctica artística. Alhora va jugar un paper de primer ordre en la visualització pública de l’oposició democràtica en uns moments en què els partits polítics encara no eren legals.

L’ADAG va estar relacionat amb la creació de l’Assemblea Democràtica de Girona, de la qual en formava part activa, i també va tenir representació directa en l’Assemblea de Catalunya.

La presentació pública del grup va tenir lloc a Girona l’abril del 1976. El seu manifest fundacional va ser signat per trenta-cinc artistes, sobretot de la ciutat de Girona i el seu entorn. Entre els seus membres més actius, hi havia Enric Marquès, Jaume Fàbrega, Enric Ansesa, entre d’altres.

La mostra recull la major part de la producció gràfica de l’ADAG (cartells, programes, octavetes, etc.), obra original conservada, documentació diversa produïda pel grup, revistes, fotografies, imatges en moviment, reconstrucció de peces i ambients i projeccions.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha participat a l’exposició amb el préstec d’una revista editada a París per l’UPA, Unión Popular de Artistas a París  Arte y Lucha i amb una altra publicació que porta per títol UPA, Unión Popular de Artistas.

Encara teniu temps de visitar-la!

No us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.