Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “1937. Quan la ribera no tenia amo. Crònica de la Col·lectivitat General d’Amposta” amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 15 de setembre es va inaugurar l’ exposició 1937. Quan la ribera no tenia amo. Crónica de la Col·lectivitat General d’Amposta al Museu de les Terres de l’Ebre.

Es tracta del primer projecte de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) a les Terres de l’Ebre, desenvolupat gràcies al finançament de l’Ajuntament d’Amposta i amb el suport del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.

L’estiu del 1936 Catalunya va viure una revolució social única a Europa. Les col·lectivitats obreres  van aconseguir arraconar el capitalisme per un període breu de temps.

A les comarques de les Terres de l’Ebre va triomfar també el col·lectivisme.  Destaca el  procés de col·lectivització de la ciutat d’Amposta que va culminar a principis del 1937 amb la creació de la Col·lectivitat General formada per 1.200 persones, una de les més rellevants de Catalunya.

La mostra inclou 25 fotografies de la Col·lectivitat General d’Amposta  que s’han positivat per primer cop per a l’ocasió just quan fa 80 anys que van ser realitzades i gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona també inclou un apartat dedicat al treball dels Pérez de Rozas durant la guerra.

A més s’hi pot trobar documentació fins ara inèdita sobre el procés d’incautacions, mapes topogràfics de la ribera i la garriga i cartells d’època. Entre els materials triats té una presència rellevant la premsa. Així, es poden veure números de la publicació El Explotado (1932) al voltant de la qual s’articulava el discurs anarquista ampostí i diferents peces sobre la col·lectivitat publicades durant la guerra a Solidaridad Obrera, ¡¡Campo!! o Mujeres Libres.

Mereix una menció a banda la sèrie de tres reportatges que la revista gràfica Umbral dedicà a la col·lectivitat escrits per Lucía Sánchez Saornil.

El CRAI Biblioteca del Pavellló de la República hi participa amb el cartell Campos y fábricas para los sindicatos : información y propaganda del Comité Nacional de la C.N.T. de Luís Garcia Gallo, dibuixant anarquista.

No us perdeu aquesta exposició! Teniu temps de visitar-la a Amposta fins al 12 de novembre de 2017.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.