Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició ” 13 històries de la Model” amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Com ja us vam anunciar en un altre post del nostre blog, 113 anys després de la seva inauguració, la Model ha quedat buida. En el moment del seu tancament, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha obert les portes del centre penitenciari de Barcelona a la ciutadania per donar-ne a conèixer el passat immediat i els elements clau de la seva història.

La Model es pot visitar, amb cita prèvia, des del passat dia 3 de juliol fins al 26 de novembre de 2017. Totes les visites són concertades i gratuïtes i duren aproximadament una hora i mitja.

La visita es formula com una experiència i com un recorregut de coneixement i aprenentatge. Es fa en grup sobre un itinerari preconcebut. Per accedir a la presó s’ha de passar per 3 cancells que s’obren i tanquen al pas dels visitants.

Es poden veure alguns dels elements emblemàtics de la presó, com ara: el pati i el passadís d’accés, el panòptic, la quarta galeria, una de les que s’ha mantingut més fidels al projecte original, el pati de la quarta galeria, el locutori i la paqueteria, tristament famosa per ser el lloc on es va executar a Salvador Puig Antich utilitzant el mètode de garrot vil.

D’altra banda, es pot visitar també l’exposició que porta per títol 13 històries de la Model, situada a la cinquena galeria. L’exposició presenta 13 moments i 13 persones o col·lectius emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació a la història de la ciutat i del país. Cadascun d’ells s’associa amb una data i un context o una temàtica, per exemple, el president Companys, Ferrer i Guàrdia, Hélios Gómez , Puig Antich el Vaquilla.

El comissari de la visita és Agustí Alcoberro, historiador, museòleg i professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona i antic director del Museu d’Història de Catalunya.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha cedit imatges del seu fons d’arxiu com  per exemple algunes fotografies de Salvador Puig Antich.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.