Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El Segador de Joan Miró torna al Pavelló de la República!

2 comentaris

Com us hem comentat en diverses ocasions al nostre blog, el Pavelló de la República, obra dels arquitectes Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, inaugurat l’any 1937 per a l’Exposició Universal de París, va acollir nombroses intervencions artístiques que mostraren al món els horrors de la guerra i la lluita del govern de la Segona República contra el feixisme.

Entre aquestes obres hi havia el mural El segador obra del gran pintor català Joan Miró que va desaparèixer de manera misteriosa en acabar l’exposició i que per tant, només es va poder veure durant els mesos que aquesta va durar. Avui dia encara continua extraviada però tenim l’esperança que algun dia apareixerà en alguna subhasta o col·lecció particular.

Podem dir que estem d’enhorabona perquè, després de vuitanta anys, una reproducció en blanc i negre de l’obra original es pot tornar a contemplar a la mateixa paret per on havia estat creada: a la seu de la nostra biblioteca, el Pavelló de la República, que es va alçar l’any 1992 amb motiu dels Jocs Olimpics, reconstrucció de l’antic pavelló de l’Exposició Universal de París.

L’obra, també coneguda amb el nom de  Pagès català en rebel·lia, s’ha realitzat en blanc i negre sobre vinil, tot i que l’obra original era en color, però com només és conserven fotografies en blanc i negre no s’ha pogut fer d’altra manera.  Té gairebé les mateixes mides que l’original, la qual cosa dona una idea clara de la seva magnitud. Media 5,50 x 3,65 metres i es va realitzar sobre sis plafons de celotex.  Miró la va pintar enfilat dalt d’una bastida. El mural retratava un segador amb barretina i sense cames, arrelat a la terra com un arbre, que duia una falç en una mà, mentre alçava l’altra per acaronar un estel.  Representava els somnis de revolta d’una generació que volia guanyar la llibertat.

La Galeria Mayoral va ser qui va encarregar la reproducció amb motiu de l’exposició que portava per títol Artistes revolucionaris, que van presentar a la Bienal d’Antiquaris de París en commemoració del 80è aniversari del Pavelló de la República.

Gràcies a un conveni signat entre la Universitat de Barcelona i Successió Miró, amb el net del pintor, Joan Punyet Miró, al capdavant, s’ha cedit aquesta reproducció de manera gratuïta per un període inicial de quatre anys, prorrogable.

Podeu venir a visitar aquesta obra en l’horari d’obertura del pavelló: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h. Us esperem!

2 thoughts on “El Segador de Joan Miró torna al Pavelló de la República!

  1. Retroenllaç: Noves visites commemoratives al Pavelló de la República! | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

  2. Retroenllaç: Nou espai sobre el Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937 al MNAC |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.