Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República col·labora amb el col·lectiu Elgoibar 1936 Memoria Historikoa

Deixa un comentari

El col·lectiu Elgoibar 1936 Memoria Historikoa  del País Basc ha demanat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República  la reproducció de diverses fotografies per al seu projecte de recuperació de la memòria històrica d’Elgoibar.

Hem cedit documentació del nostre arxiu, concretament del Fons Personal Maluquer, com per exemple la fotografia d’un avió alemany, un Henkel 51,  amb uns pilots nazis que es trobaven a aquesta població basca.

El  dia 21 de setembre de 1936 van entrar les tropes franquistes i els requetès navarresos a Elgoibar. Molts dels seus habitants més joves van anar al front per defensar el legítim govern republicà i altres van haver de fugir per evitar represàlies dels revoltats.

Els saqueigs, els insults i les diferents expressions de violència van ser quotidianes a partir d’aquell dia. Els membres d’Elgoibar 1936 Memoria Historikoa volen recollir tanta informació com sigui possible d’aquells fets i ens complau haver pogut aportat el nostre gra de sorra al seu projecte.

Precisament i, relacionat també amb aquest tema, el passat dia 2 de febrer, el  cementiri de la localitat va acollir  un homenatge a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil.  En aquest acte van ser inhumades les restes de  24 persones trobades en els darrers anys en diverses fosses comunes del territori basc.

Se sap que vuit eren donostiarres i  es coneix la identitat d’un d’ells:  Millán Zabala, que era membre del Cos de Serenos de l’Ajuntament de Donosti. També hi ha identificats Ramon Portilla, combatent de la CNT, i Nicolás Obregón, caporal del Batalló Sacco  i Vanzetti de la CNT d’Euzko Gudarostea.

Constatem, amb peticions com aquesta, que els fons del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República són cada cop més  sol·licitats i que ja se’ns coneix més enllà de les nostres fronteres, fet que ens fa molt feliços i que dona sentit a la feina que fem a la Biblioteca!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.