Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

La professora Mary Nash investida Doctora Honoris Causa

Deixa un comentari

El passat divendres dia 9 de març, la catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona Mary Nash va ser investida  Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili. La catedràtica d’Història Contemporània de la URV Montserrat Duch va ser la seva padrina.

Durant el seu discurs a la cerimònia, Mary Nash va recordar el rebuig que va patir, al principi de la seva carrera professional, la noció d’història de les dones, que ella havia forjat i la seva legitimitat acadèmica com a objecte d’estudi històric. Molts historiadors avalaven un cànon historiogràfic que proclamava el masculí com a norma universal i relegava les dones als marges de la història.

Nascuda a Limerick, Irlanda, l’any  1947, es va formar com a historiadora a les universitats de Cork, Torí i Barcelona.

Nash va arribar a Catalunya l’any 1968 i va començar a investigar sobre el paper de les dones a la II República i durant la Guerra Civil, tema de la seva tesi doctoral. Ha estat catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona de 1991 al 2018.

La història de les dones ha esdevingut el leitmotiv de la seva vida professional essent la principal inductora dels estudis de dones i gènere a la universitat espanyola. A principis dels anys setanta va iniciar l’assignatura sobre història de les dones a la Universitat de Barcelona, la primera institució docent a l’estat que va incorporar-la.

Ha fundat diverses estructures de recerca com el Centre d’Investigació Històrica de la Dona de la UB (1982), l’Associació Espanyola de Recerca de la Història de les Dones (1991) i Arenal, Revista de Historia de las Mujeres (1994).

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut altres reconeixements com el Premi Emilia Pardo BazÁn (1984), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla al Treball President Macià (2008) i el Doctorat Honoris Causa per la Universitat de Granada (2010).

Aprofitem per dir-vos també que, amb data de 20 de novembre de 2017, el CRAI de la Universitat de Barcelona va signar un conveni de donació amb la catedràtica que fa donació del seu fons d’arxiu, llibres, revistes i materials diversos en relació a les temàtiques següents: gènere, història de les dones, Guerra Civil, obrerisme, història contemporània en general.

Des del nostre blog volem felicitar la Mary Nash: Enhorabona Mary!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.