Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició ‘No pasarán. Madrid 1936. 16 días’ amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

La Sala de Bóvedas de la Casa de la Panadería, a la Plaza Mayor de Madrid, acull, des del passat dia 3 d’abril, una exposició que porta per títol No pasaran. Madrid 1936. 16 días.

Fotografies, cartells, pel·lícules i documents inèdits composen aquesta mostra que narra les dues setmanes de novembre de 1936 que el poble madrileny va lluitar  contra les tropes franquistes que assetjaven la capital.

Recordem que el  dia 7 de novembre de 1936, Madrid es va convertir en el principal front de batalla  de la Guerra Civil. Les tropes franquistes, posicionades a la Casa de Campo i a la vora esquerra del Manzanares, a pocs quilòmetres del centre de la ciutat, van rebre l’ordre d’assaltar la ciutat i les tropes republicanes van rebre, a la vegada, l’ordre de defensar-la fins al límit.

El govern de la República es va instal·lar a València i Madrid es va convertir en un autèntic camp de batalla. Les Brigades Internacionals i voluntaris d’arreu d’Espanya van participar en la defensa de la capital. I, finalment, el dia 23 de novembre, Franco va decidir que Madrid deixés de ser un objectiu militar preferent. Una victòria pel poble madrileny gràcies a la mobilització de la seva gent.

L’exposició està comissariada per l’historiador  i bon amic nostre Gonzalo Berger  i per l’escriptora, productora i directora de cinema Tania Balló  i és la primera exhibició gestionada directament per l’Oficina de Derechos Humanos y Memoria de l’Ayuntamiento de Madrid.

L’elecció de la Plaza Mayor com a seu de l’exposició no és casual:  a més de coincidir amb les celebracions del quart centenari de l’emblemàtica plaça madrilenya, la mostra se situa a pocs metres del lloc on es va alçar la icònica pancarta “No pasarán” a la Calle Toledo.

Les alcaldesses de Madrid i Barcelona, Manuela Carmena i Ada Colau, van ser les encarregades d’inaugurar la mostra que estarà oberta fins al proper dia 1 de juliol.

A la mostra s’exhibeix un cartell del nostre fons. Dir-vos també que l’Ajuntament de Barcelona ha obsequiat al de Madrid amb la còpia d’una sèrie de cartells sobre la defensa de Madrid, que reflecteixen la solidaritat del poble català amb la població madrilenya assetjada l’any 1936. Aquest obsequi és una iniciativa de la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa Colau va ser la responsable d’efectuar el donatiu el dia de la inauguració.

Us recordem que podeu consultar la nostra col·lecció de cartells a la Memòria Digital de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.