Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy (1939-1950)” amb la participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 8 de juny de 2018 es va inaugurar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy (1939-1950), comissariada pel dissenyador i director editorial Sergi Freixes.

Els tres anys de guerra civil van deixar una economia totalment desorganitzada a l’estat espanyol: el comerç es va paralitzar, hi van haver grans dificultats en els transports i les comunicacions, mancaven matèries primeres, però les fàbriques i tota la maquinària havien restat pràcticament intactes.

Acabada la guerra va començar un període de recuperació econòmica aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap opció de protestar per les miserables condicions de vida i treball.

La política econòmica del govern franquista fou desastrosa i va provocar l’aparició d’un mercat negre al marge de l’oficial, en el que calia moure’s per tal d’aconseguir el menjar.  Era convenient tenir bons contactes amb les autoritats, militars, municipals o policials, perquè les coses fossin més fàcils. La majoria de la població vivia en condicions precàries, treballant moltes hores i obtenint pocs diners, amb els que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre.

Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients –en moltes ocasions ni tan sols es podia comprar el que la cartilla adjudicava–, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal i a preus molt més alts.

Aquesta exposició vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure aquest període, una de les etapes més dures i llargues del nostre país.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República hi és present amb la reproducció de l’obra  Dia del plato único: español ayuda a tus hermanos  que forma part de la nostra col·lecció de cartells.

L’exposició es podrà visitar fins al 14 d’octubre de 2018 i l’entrada és gratuita! no us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.