Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Arqueologia a l’exili: El museu d’Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939)” amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 25 d’abril es va inaugurar l’exposició que porta per títol Arqueologia a l’exili: El museu d’Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939) que relata l’esforç posat en protegir i salvar el patrimoni i les obres d’art del museu durant el període de guerra.

La Guerra Civil espanyola va ser un dels episodis més tràgics i dolorosos de la història recent. Va comportar canvis polítics, socials i econòmics dels que avui dia encara hi ha reminiscències. Aquest conflicte bèl·lic no només va suposar la pèrdua de moltes vides, sinó que també va significar el final de molts projectes culturals vinculats a la conservació i difusió del patrimoni del país. Grans museus van veure com havien de cessar la seva activitat i, fins i tot, protegir les obres d’art que tenien.

Precisament un d’aquest museus va ser el Museu d’Arqueologia de Catalunya, creat l’any 1932 sota l’impuls del Govern de la Generalitat republicana i que va viure uns anys molt difícils, fins al punt d’haver d’evacuar bona part de les seves col·leccions a Suïssa per garantir la seva integritat.

La mostra serveix per explicar aquesta etapa de la que s’ha parlat ben poc, i que relata la història des que s’inaugurà el museu el 1935 fins que es canvià la direcció del centre en acabar-se la Guerra Civil el 1939 a favor del bàndol franquista i quedà sota l’administració de la Diputació de Barcelona. Serveix també per retre homenatge als homes i dones que, enmig de les dificultats d’una guerra, treballaren incansablement per protegir el patrimoni cultural català i garantir-ne la seva transmissió a la posteritat. Pere Bosch Gimpera, director del museu, es va haver d’exiliar un cop acabat el conflicte i la major part de treballadors foren sotmesos a un expedient de depuració.

Podrem veure com es van conservar les obres durant la guerra, tant a refugis com a una remota localització de l’Alt Empordà, el Mas Perxés d’Agullana, i conèixer com va ser el procés de negociació per part del Govern de la República i la Generalitat per traslladar les peces a Ginebra sota la protecció i custòdia de la Societat de Nacions.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha col·laborat en la mostra amb la cessió d’aquests cartells de la nostra col·lecció:

L’exposició estarà oberta fins al 6 d’octubre, de dimarts a diumenge, al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Montjuïc.

No us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.