Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

La història dels símbols del catalanisme publicada per Enciclopèdia Catalana amb col·laboració del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Des de fa uns quants dies podeu trobar al catàleg del CRAI de la Universitat de Barcelona la magnífica obra que porta per títol Símbols del Catalanisme, editada per Enciclopèdia Catalana i que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Aquesta magna obra recull per primera vegada la història dels símbols més importants del país com la senyera, el Canigó, el monestir de Montserrat, El cant dels ocells, el Fossar de les Moreres, Rafael Casanova, la sardana, l’estelada, Pau Casals, l’estaca o l’1 d’octubre…

Els símbols, elements fonamentals de la conformació de la identitat de totes les societats humanes, s’han originat al llarg de la  història, tant en contextos d’estabilitat com, sobretot, de persecució i de repressió política i cultural.

A través de les  pàgines d’aquesta obra es pot trobar l’origen, l’evolució i la vigència d’una cinquantena de símbols catalanistes i analisi de les causes socials i polítiques que els han generat, amb articles dels d’alguns dels més prestigiosos historiadors catalans com Josep Maria Salrach, Agustí Alcoberro, Josep Pich, David Martínez Fiol, Jordi Cassassas, Giovanni Cattini, Joan B. Culla i Daniel Venteo, aquest darrer encarregat també de la direcció de l’obra.

L’obra té els capítols següents:
  • Els símbols i la consciència col·lectiva catalana de Daniel Venteo
  • Països, símbols, identitats de Joan F. Mira
  • Orígens de l’imaginari a Catalunya de Josep M. Salrach
  • Els segles moderns i la formació de la identitat nacional d’Agustí Alcoverro
  • Les construccions identitàries de la catalanitat vuitcentista de Josep Pich i Mitjana i David Martínez Fiol
  • Les bases del catalanisme contemporani de Jordi Casassas i Giovanni C. Cattini
  • El franquisme, un camp de batalla simbòlic de Joan B. Culla i Clarà
  • Símbols en transició, de la mort de Franco al segle XXI de Daniel Venteo

El llibre compta també amb una extraordinària introducció de l’antropòleg i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Joan F. Mira i està profusament il·lustrat amb més de set-centes cinquanta imatges, algunes completament inèdites. Destaquem en aquest punt el fet que el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha cedit reproduccions de documentació diversa dels seus fons bibliogràfics i d’arxiu.

Us ensenyem una petita mostra:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Agraïm a Enciclopèdia Catalana la donació d’un exemplar. Sense la seva generositat no hauria estat possible adquirir-lo i ens sentim molt contents de poder-lo gaudir als nostres fons!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.