Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Presentació del llibre “La batalla de l’Ebre: un riu de sang”

Deixa un comentari

Aquest divendres, 29 de novembre, tindrà lloc la darrera presentació del llibre La batalla de l’Ebre: un riu de sang a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa de la mà de la Dra. Lourdes Prades Artigas responsable del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República i del projecte SIDBRINT sobre Brigades Internacionals.

Introduirà l’acte la Sra. Montserrat Ingla, Directora dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre.

El llibre neix a iniciativa del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre COMEBE l’any 2005 per tal de donar a conèixer les causes, el desenllaç i les conseqüències de la que fou la batalla més llarga, dura i decisiva de la Guerra Civil Espanyola.

Dotze anys després, el 2017, es va acordar reeditar l’obra amb la revisió del text original, per part del Dr. Sánchez Cervelló, i amb la incorporació de cinc articles nous, entre els que destaca el capítol que porta per títol La batalla de l’Ebre a la memòria dels Brigadistes. Records de guerra de la Dra. Prades.

Aquesta obra s’ha presentat a diverses localitats al llarg d’aquest mes de novembre com a Gandesa o Flix i el passat dijous dia 21 de novembre a la seu del Memorial Democràtic de Barcelona on va anar a càrrec del Dr. Josep Ma Solé Sabaté, Director Científic i Pedagògic del COMEBE Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre.

Recordem que La Batalla de l’Ebre s’esdevingué essencialment a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, on deixà ferides molt profundes que encara perduren: emigració, destrucció d’infraestructures, empobriment.

La República dissenyà la batalla atenent a causes internes i externes. Entre les primeres destacaren: aturar l’ofensiva sobre València; emprar els recursos humans i materials de Catalunya; portar l’optimisme a la seva rereguarda i reforçar el prestigi del govern de Negrín.

En el camp internacional es pretengué que tant la Societat de Nacions, com França i Gran Bretanya, enfrontades a l’expansionisme nazi, canviessin la seva política de No-intervenció i donessin suport al govern legítim.

La Batalla es va convertir en la més llarga i cruenta de tota la guerra i fou, també, la que anticipà, la caiguda de Catalunya i la definitiva derrota republicana.

Esperem que l’acte d’avui sigui tot un èxit! Us informarem a través de les nostres xarxes socials!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.