Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “La màscara no menteix mai” al CCCB amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

1 comentari

Aquesta setmana s’acaba d’inaugurar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona l’exposició La màscara no menteix mai que traça un recorregut a través dels usos polítics de la màscara en la modernitat. Els seus comissaris, Servando RochaJordi Costa, consideren que el nostre món no es pot entendre sense màscares i emmascarats, i encara menys en el moment actual, en què una pandèmia ens ha obligat a viure darrere d’elles.

La mostra s’estructura en set àmbits que funcionen com a relats tancats, però connectats per temàtiques i iconogràfies . Hi ha una àmplia selecció de material documental i recursos audiovisuals amb objectes que permeten entendre la polisèmia de la màscara (passamuntanyes de Pussy Riot, caputxes de protestes feministes, màscares de lluitadors mexicans, màscares antigàs, màscares Perchta del folklore austríac…) com la singularitat dels diversos contextos en què l’ocultació del rostre ha adoptat un caire polític (objectes maçònics, la càmera i la cadira utilitzades en el sistema antropomètric d’Alphonse Bertillon, pamflets activistes, armes…).

A partir de l’assaig Algunas cosas oscuras y peligrosas. El libro de la máscara y los enmascarados, de Servando Rocha, aquesta exposició proposa una història subterrània del darrer segle i mig sota el signe d’una màscara dessacralitzada, que s’infiltra dins del paisatge polític com a instrument al servei de perversos exercicis de poder o com a eina per a la construcció identitària en l’activisme polític i les lluites socials.

El CRAI Biblioteca el Pavelló de la República ha col·laborat en aquesta exposició amb la cessió de les obres següents:

No us perdeu la mostra! Teniu temps fins el dia 1 de maig de 2022 per anar-la a veure.

One thought on “Exposició “La màscara no menteix mai” al CCCB amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

  1. Retroenllaç: Exposició “Francesc Tosquelles. Com una màquina decosir en un camp de blat” al CCCB amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.