Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Anarquisme: recursos d’informació

Deixa un comentari

Aquests darrers dies ens hem trobat que són molts els usuaris que ens demanen material sobre Anarquisme.

Al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República tenim abundant bibliografia sobre la matèria: més de 2000 monografies i gairebé 700 revistes d’ideologia anarquista de principis del segle XX i dels períodes de la Segona República i la Guerra Civil Espanyola, de l’exili, de la Transició Democràtica, així com de l’actualitat. Custodiem documentació d’arxiu sobre aquesta temàtica que trobareu principalment als inventaris dels Fons FV, el Fons F-FV, el Fons DPP (CNT-AIT) i el Fons DO.

Recomanar-vos també els recursos sobre la Setmana Tràgica i Francesc Ferrer i Guardia i l’Escola Moderna que trobareu a la nostra web.

Sapigueu però que podeu trobar informació en els recursos digitals següents:

Una impressionant hemeroteca digital amb centenars de revistes anarquistes ordenades alfabeticament de lliure accés. Es tracta d’un projecte endegat l’any 2013 per la Bibliothek der Freien de Berlín associat a la FICEDL, la Fédération internationale des centres d’études et de documentation libertaires desde 2020.

Amb una biblioteca i arxiu molt important amb material documental i audiovisual digitalitzat que no deixa d’augmentar amb nous projectes i un centre de documentació on es poden trobar molts recursos digitals: el Centre de Documentació Històric Social el catàleg del qual forma part de la Xarxa de Biblioteques Socials que està treballant per incorporar-hi tots els documents. Pots consultar els que ja han estat catalogats, i també accedir als que estan digitalitzats.

Amb un impresionant catàleg de publicacions llibertàries i pemsa llibertaria i anarcosindicalista a Espanya

Un fantàstic projecte de recerca interdisciplinari auspiciat per La Virreina Centre de la Imatge i per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) que té com a objectiu situar i documentar les principals publicacions anarquistes del període objecte dʼestudi —diaris, revistes, opuscles, butlletins i llibres—, parant especial atenció a la seva dimensió gràfica i, a partir dʼaquí, resseguir la vida i obra dʼil·lustradors, fotògrafs, cartellistes, tipògrafs, dissenyadors, caricaturistes, ninotaires i altres professionals vinculats a les arts gràfiques que hi col·laboraven.

Podeu fer cerques avançades per trobar els documents que formen part de l’arxiu o navegar a partir dels diferents autorspublicacions, o els arxius on es troben.

Sapigueu que un bon nombre de les imatges que s’hi poden veure han estat aportades pel CRAI Biblioteca del Pavelló de la República.

Centre de documentació per a la difusió de la memòria històrica antiautoritaria i llibertària dels processos històrics esdevinguts en l’Estat espanyol al llarg del segle XX. Amb un apartat de documentació on trobarem premsa llibertaria digitalitzada amb Tierra y Libertad o Solidaridad Obrera entre d’altres.

No oblidem l’ Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam (IISG), entitat encarregada de salvaguardar la memòria de l’organització anarco-sindicalista CNT-FAI.

En darrer lloc comentar també que des del passat any 2019 el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República va signar un acord de col·laboració amb Virus Editorial, un projecte col·lectiu autogestionat engegat l’any 1991, amb la voluntat de crear una doble estructura d’edició i distribució amb el qual s’estableix  com a punt clau l’intercanvi de publicacions i duplicats entre ambdues entitats per incrementar les col·leccions bibliogràfiques i hemerogràfiques, així com la difusió a través de les xarxes socials de les activitats realitzades per ambdues entitats.

Podeu consultar les publicacions de Virus que tenim a la biblioteca en aquest taulell del nostre Pinterest:

Com sempre, esperem que tota aquesta informació us sigui d’utilitat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.