Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Nou material d’arxiu rebut al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República: el Fons Personal F. Xavier Martí Bareche

Deixa un comentari

L’any 2021 el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República va rebre de F. Xavier Martí Bareche -llicenciat en història, empleat de banca des de 1976 fins a 1990 i càrrec sindical de CCOO des de 1978 fins a 1987- materials diversos que va anar reunint per a l’elaboració de la seva tesi doctoral sobre Els treballadors del sector bancari i financer a Catalunya entre 1909 i 1939 i que finalment no va acabar. La seva tesi tenia com a objectiu documentar i analitzar la historia laboral d´aquest sector durant aquells anys i restituir amb noms i cognoms la memòria històrica d´aquests treballadors, molts d’ells represaliats laborals que no tornen a reingressar al banc fins al 1979 amb la Llei d´Amnistia Laboral, exiliats, deportats i alguns morts al front o a camps de concentració alemanys i austríacs.

El fons conté publicacions d’aquests anys relacionades amb els treballadors bancaris, bibliografia (capítols de llibres, articles, etc.) que tracten sobre aquest tema, correspondència i entrevistes amb alguns d’aquests treballadors o els seus familiars, un expedient de depuració de l’any 1939 d’un empleat de la Sucursal d’Igualada del Banc de Biscaia, notes i fitxes manuscrites i mecanoscrites i el treball de recerca Els treballadors de Banca a Catalunya (1909-1939). Aproximació i estudis preliminars sobre els treballadors mercantils elaborat per F. Xavier Martí Bareche l’any 1989. Part d’aquesta documentació està digitalitzada.

La donació inclou alguns fullets i premsa relacionats amb treballadors i sindicats del sector bancari als anys trenta com Reflexos : Torxa dels Treballadors del Banc de Biscaia a CatalunyaUnió : Portantveu dels treballadors del Banc Aleman Trasatlàntic (UGT) o Brújula : portavoz de los trabajadores del Banco Zaragozano. Aquest material s’ha incorporat a la biblioteca i l’hemeroteca del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República.

Com diu Xavier Martí Bareche: aquests materials expliquen l’existència d’una tipologia de treballadors del sector serveis que va néixer i créixer al llarg dels segles XIX i XX i que en el període republicà i durant la Guerra Civil va tenir un paper important, tant dins del moviment obrer a Catalunya com en l’estructura de l’economia col·lectivitzada.

El fons personal F. Xavier Martí Bareche, ocupa 0,40 metres lineals, cronològicament abasta des de principis del segle XX fins als anys 1980 i s’ha incorporat a la Sèrie Fons Personals del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República. Els investigadors ja el poden consultar a través de l’inventari incorporat al Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona, de la pàgina web de la nostra biblioteca i també del Cercabib del CRAI.

L’any 1987 F. Xavier Martí Bareche va cedir al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona el fons DPP (CCOO_Arxiu.2) que consta de documentació del sector bancari d’aquest i altres sindicats, des dels anys seixanta fins a finals dels vuitanta del segle passat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.