Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Francesc Tosquelles: Como una máquina de coser en un campo de trigo”al Museo Reina Sofía amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat mes de setembre es va inaugurar al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia l’exposició Francesc Tosquelles. Como una máquina de coser en un campo de trigo organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), pel mateix Museo Reina Sofía i comissariada per Carles Guerra i Joana Masó.

Aquesta mostra es va poder veure amb anterioritat a Les Abattoirs. Musée – FRAC Occitanie de Toulouse (14 octubre, 2021 – 6 març, 2022) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB (8 abril – 28 agost, 2022) i després de la seva estada al museu de Madrid viatjarà a l’American Folk Art Museum de Nova York (12 juny – 23 octubre, 2023).

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha prestat en totes les ocasions, nombrós material. Destaquen dos cartells originals i de gran valor històric i patrimonial de Periódico mural Clínica Militar n.3 (1937) i diversos números de la publicació periòdica L’Hora : setmanari d’avançada dels anys 1934 i 1937.

Francesc Tosquelles al jardí de l’Hospital Psiquiàtric de Saint-Alban-sur-Limagnole, c. 1944-1945. Fotografia: Romain Vigouroux, Colecció família Ou-Rabah Tosquelles. Reproducció fotogràfica: © Roberto Ruiz

L’exposició recupera la història d’aquest psiquiatre (Reus 1912-Granges-sur-Lot, 1994) exiliat a França des del 1939. Tosquelles, a l’Institut Pere Mata de Reus, al camp de concentració de Septfonds i, sobretot, a l’Hospital Psiquiàtric de Saint-Alban-sur-Limagnole (França) desenvolupa una pràctica radicalment innovadora que vincula l’exercici clínic amb la política i la cultura. Així, durant la República i sota l’Europa dels feixismes, aborda l’arrel social de la malaltia mental transformant, des de la humanització, la institució psiquiàtrica.

El títol de la mostra remet a la frase de Lautréamont que va inspirar els surrealistes per defensar l’atzar de la bellesa: “bell com la trobada fortuïta d’una màquina de cosir amb un paraigua sobre una taula de dissecció”.

Francesc Tosquelles al taulat de l’edifici de la direcció de l’ Hospital Psiquiàtric de Saint-Alban-sur-Limagnole, amb un vaixell d’Auguste Forestier, 1947. Fotografia: Romain Vigouroux, Col·lecció família Ou-Rabah Tosquelles. Reproducció fotogràfica: © Roberto Ruiz

Aquesta exposició recull la trajectòria biogràfica i el context polític, cultural i professional de Tosquelles a través de documents, fotografies i enregistraments on s’exposa la seva concepció de la pràctica psiquiàtrica. A més, es presenten peces creades per artistes i malalts mentals de l’hospital de Saint-Alban procedents de la Col·lecció de l’Art Brut de Lausana i d’altres col·leccions particulars, amb què Jean Dubuffet i altres artistes van desenvolupar un art alliberat de les constriccions de la raó i de l’educació formal.

Si teniu ocasió d’anar a Madrid per aquestes festes de Nadal no us la perdeu! la podeu visitar fins al mes de març de 2023!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.