Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Ruth, la becària del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Tornem a activar el blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República després del parèntesi de Nadal!

Avui us volem parlar de la Ruth, la nostra becària d’aquest curs 2022-23. Des de fa uns quants anys, cada curs acadèmic tenim assignat un becari que s’encarrega de guardar llibres i també col·labora amb el personal de la biblioteca duent a terme tasques diverses. L’objectiu és adquirir coneixements que li puguin ser d’utilitat per endinsar-se al món laboral.

Són estudiants de la Universitat de Barcelona que provenen de diferents ensenyaments. Normalment de la Facultat de Geografia i Història, però també de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República resulta un lloc atractiu pel fet que es tracta d’una biblioteca i també un arxiu amb un fons patrimonial molt específic.

L’experiència podem dir que és altament positiva. D’una banda, els estudiants aprenen una sèrie de procediments que ben segur els seran d’utilitat per al seu desenvolupament professional i per la nostra ens resulten de gran ajut en la realització de tasques que ens són difícils d’assumir.

Passen molts mesos amb nosaltres i quan acaben la seva col·laboració els trobem a faltar!

I ara us deixem amb les paraules de la mateixa Ruth per presentar-se i explicar-nos la seva experiència fins ara:

Soc la Ruth Chavarrías, alumna de quart curs del Grau d’Història i tercer d’Arqueologia. En aquest darrer any de carrera vaig decidir intentar optar per una beca de col·laboració al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República. Ja havia tingut la sort de poder ser becària de la UB el curs anterior, però en una àrea totalment diferent, el Servei d’Atenció a l’Estudiant SAE – Integració, al que també estic molt agraïda.

Col·laborar amb el Pavelló de la República em va semblar una bona oportunitat per poder endinsar-me dins del món de l’arxivística des d’un punt de vista històric per poder adquirir experiència en aquest camp. A més de l’interès personal en aquesta biblioteca/arxiu, el fet que sigui una feina remunerada dins de la mateixa UB, em facilita poder compaginar amb els estudis, la qual cosa no seria tan fàcil amb un altre tipus de feina fora del món universitari. 

Considero que les beques de col·laboració són una bona alternativa per a poder compaginar feina amb estudis tenint en compte la quantitat d’obstacles que ens trobem els i les estudiants a l’hora de treballar i estudiar a la vegada. Precisament aquesta adaptabilitat a les meves necessitats ha estat una de les grans coses a destacar del Pavelló, sempre tenen en consideració els meus horaris intentant compaginar la meva vida personal i estudiantil amb la beca.

En el meu cas, tenint en compte que, durant el primer semestre, he tingut la gran ajuda de les alumnes en pràctiques del Grau d’Història, Maria i Míriam, les meves tasques han estat enfocades essencialment en la col·locació de llibres i revistes així com la de cercar material quan els usuaris el demanen. Una altra tasca rellevant és la de reorganitzar la distribució de llibres perquè cada vegada arriben més donacions, motiu pel qual s’ha d’anar fent espai a les prestatgeries per a les noves incorporacions. També se li suma la redistribució dels fullets que es troben a caixes que s’han d’unificar pel fet que venen de fons diferents, a la vegada que arxivar a caixes amb una numeració específica. D’altra banda, quant a les xarxes es refereix, m’he encarregat d’introduir a Pinterest les novetats bibliogràfiques de cada mes. 

És una feina realment bonica, ja que constantment et trobes en contacte amb documents, llibres i revistes de gran valor històric i de gran interès per qualsevol persona que es dediqui a aquest camp. No només parlem de llibres, revistes o fullets, també de cartells, de materials d’ús quotidià com poden ser paquets de tabac, peces de roba o inclús cromos. A més, aquesta feina també és coincidir amb estudiants de diferents cursos, màster, doctorats i diferents universitats, la qual cosa et permet conèixer les diferents investigacions que s’estan duent a terme.

En l’àmbit personal, haig d’agrair a totes les companyes, ja que ens han cuidat molt a les estudiants que estàvem allà. Ens han ensenyat tot amb molta paciència i sempre han vetllat pel nostre benestar dins la biblioteca. Destaco sobretot la Judith i la Fuensanta que han estat les dues persones que més m’han format, sobretot la Fuensanta amb molta paciència per ensenyar-me des de la classificació de fullets, la col·locació de llibres, fins a la restauració de molts d’aquests, entre d’altres moltes tasques. 

De cara a un futur, aquesta beca em permet entendre el funcionament d’una biblioteca/arxiu i em facilita la feina d’investigació que vulgui desenvolupar. A més, d’haver adquirit uns coneixements i experiència en un camp molt concret que em podria obrir portes en altres arxius i biblioteques. 

Per tant, només puc agrair l’oportunitat a la Lourdes i la gran experiència i formació que m’han aportat les companyes del Pavelló.

És una sort immensa tenir un becari i, molt més, si és com la Ruth!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.