Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Setmana Santa 2023 i el Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet!

Deixa un comentari

Comença la Setmana Santa per a tots aquells afortunats que tinguin vacances aquests pròxims dies!

Enguany, el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República seguirà obert en el seu horari habitual de vuit del matí a vuit del vespre. Només tanquem els dies festius: de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua, és a dir entre el 7 i el 10 d’abril.

Podeu consultar els horaris de les biblioteques del CRAI de la Universitat de Barcelona per si teniu algun dubte.

Normalment, quan arriben aquestes dates us mostrem al nostre blog imatges relacionades amb la festivitat religiosa de la Setmana Santa, però com cada cop és més evident que aquests dies de vacances s’utilitzen per descansar i fer alguna escapada aprofitem l’avinentesa per recomanar-vos una visita cultural que segur us interessarà!

El passat 18 de març es va inaugurar la museografia del refugi antiaeri situat al subsol del Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet que posa aquest actiu patrimonial al servei de la ciutadania.

El Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina és un projecte impulsat per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i en el qual hi han participat l’Àrea de Cultura i l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, i la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

El projecte museogràfic ha estat coordinat pel Dr. Rafael Sospedra, del Grup de Recerca DIDPATRI, del Departament de Didàctiques aplicades de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Segons els seus responsables la importància de l’arranjament museogràfic rau en el fet que és el primer refugi antiaeri de Catalunya que compta amb una museografia d’avantguarda que emfasitza el factor didàctic.

Facilitar la comprensió de les coordenades històriques i geogràfiques del lloc per a públics d’ampli espectre, i donant rellevància l’accés als escolars han estat els objectius principals d’aquest projecte. Altrament, la museografia implementada, amb gran protagonisme del factor digital i audiovisual, és sòlida, sostenible, de quilòmetre zero i facin de controlar.

L’espai del refugi era molt difícil de museïtzar en tant que es tracta d’un refugi dit dels de “galeria” amb passadissos que tenen solament 80 centímetres d’amplada. És aquest sentit la proposta esdevé un referent, un model, que, sense dubte, obre un nou camí a la museïtzació de nous refugis i a la recuperació d’aquest important patrimoni especialment rellevant a Catalunya.

Destacar finalment que la iniciativa s’ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració d’estudiants de la UB que han assumit les accions de recreació i que han participat en l’experiència en clau d’aprenentatge-servei.

La visita al refugi, que per les seves característiques constructives, és per grups reduïts i sempre acompanyats d’un guia, permet reviure algunes experiències utilitzant elements audiovisuals, plafons explicatius i objectes d’atrezzo.

Podeu fer la reserva gratuïta d’entrades per a les visites guiades a grameticket.cat

Aprofitem l’avinentesa per comentar-vos que el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha col·laborat en l’edició del llibre Gramenet del Besòs sota les bombes: estudi documental dels bombardeigs i els refugis antiaeris de la Guerra Civil (1936-1939) a Santa Coloma de Gramenet, on apareixen reproduccions de cartells i documentació d’arxiu del nostre fons.

Les imatges que il·lustren aquest post han estat cedides per Xavier Hernández, investigador de DIDPATRI i un dels responsables del projecte museogràfic.

Bona Setmana Santa a tothom i fins a la tornada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.