Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “Els deportats hospitalencs als camps nazis” al Museu d’Hospitalet amb participació del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Recentment, s’ha inaugurat al Museu d’Història de l’Hospitalet l’exposició Els deportats hospitalencs als camps nazis que ens dona a conèixer la trajectòria dels hospitalencs deportats als camps de concentració nazi repartits per a tota la geografia europea.

Qui eren aquestes persones? On vivien? A què es dedicaven? Com van arribar als camps? Van sobreviure? Què va passar amb les seves famílies?

A través d’aquesta mostra es rendeix homenatge als 66 veïns de la ciutat que van patir la barbàrie i es recupera la seva memòria.

L’exposició ens parla de la violència de la guerra, del desolador drama de l’exili i els camps de refugiats francesos. També descobreix els diferents camins cap a la deportació, així com l’autèntic infern dels camps nazis i les seves conseqüències en els presoners hospitalencs. La lluita de les víctimes i dels seus familiars per denunciar i donar a conèixer aquests fets tanca l’exposició amb una reflexió final.

La mostra es complementa amb visites guiadestallers, una proposta didàctica adreçada als centres d’ensenyament a través de la Guia Intro i un cicle de conferències. Aquest mateix dimecres 3 de maig, a les 19 hores es farà:

  • El comboi dels 927. El documental com a eina de reparació” a càrrec de Montserrat Armengou, periodista, directora a la Televisió de Catalunya -TV3 dels programes 30 minuts i Sense ficció.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha cedit material per a ser exposat. Si aneu a veure l’exposició trobareu una bandera de la CNT-AIT que la duia un carter quan repartia correu en bicicleta durant la Guerra Civil i que pertany al nostre arxiu. També veureu la bandera republicana que onejava a l’Ateneu SantBoià (Sant Boi del Llobregat) durant la Segona República espanyola que forma part de la col·lecció de material divers dels nostres fons.

També el llibre de Manuel Alfonso que porta per títol Diez años de mi vida 1935-1945 de Barcelona a Mauthausen editat per “Memoria Viva”, Asociación para el estudio de la deportación y el exilio español, l’any 2007.

El reconeixement als deportats hospitalencs tindrà també la seva expressió amb les llambordes Stolpersteine que, progressivament, es col·locaran davant dels domicilis d’aquests veïns de la ciutat que van patir l’horror dels camps nazis.

No us perdeu aquesta magnífica exposició! Teniu temps fins al 9 de juliol per anar-la a veure!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.