Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Exposició “El Tragaluz democrático: Políticas de vida y muerte en el Estado español (1868 – 1976)” amb col·laboració del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

El passat dia 24 de març es va inaugurar l’exposició El Tragaluz democrático: Políticas de vida y muerte en el Estado español (1868 – 1976) al Centro de Arte de La Arqueria. Nuevos Ministerios de Madrid.

Està organitzada per la Secretaria de Estado de Memoria Democrática y Acción Cultural Española i deu el seu nom a l’obra d’Antonio Buero Vallejo,El tragaluz. En aquesta novela l’autor proposa un viatge de ciència-ficció entre dues èpoques, la postguerra espanyola i el segle XXV. Els habitants d’un futur remot es dediquen a investigar la història: tenen un «tragaluz», una poderosa màquina de visió que els permet projectar fragments del passat sobre el seu present. Així, reconstrueixen les vides dels qui els van precedir, per preguntar-se de quina manera els drames i les demandes, les lluites i les crueltats també els pertanyen.

Aquesta mostra revisa de manera crítica les relacions entre la mort, la política i la memòria democràtica en el marc de la història espanyola contemporània, des d’un horitzó de drets humans i cultures de la pau.

L’exposició ens posa davant del mirall de les múltiples lluites per la consecució de la llibertat i la democràcia a Espanya, i els drets individuals i col·lectius que gaudim actualment.

El recorregut planteja un debat del passat col·lectiu sobre la violència política, així com les maneres de resistir-la, combatre-la, discutir-la i recordar-la, proposant alternatives històriques, enfocaments de resistències, rebutjos i estratègies adaptatives.

Consta de quatre unitats temàtiques, abastant cronològicament des de mitjans del segle XIX fins al final de la dictadura franquista. La primera part transcorre per les lluites ciutadanes des de la Revolució de 1868 – la Gloriosa- i el Sexenni democràtic fins al 1936, passant pels processos de descolonització i la proclamació i desenvolupament de la Segona República; un segon mòdul es concentra a la Guerra Civil; un tercer es dedica a la dictadura franquista, per desembocar, en darrer lloc, als orígens de la Transició.

Les lluites pels drets i les llibertats – entre elles l’abolició de la pena de mort, el final de l’esclavatge, l’avenç dels drets de les dones, els drets d’associació i publicació, el laïcisme i la llibertat religiosa, el sufragi universal, i finalment el sistema democràtic- van tenir un cost social, polític i humà molt alt i van involucrar tant les institucions com la societat civil.

Ha estat comissariada per Germán Labrador Méndez, catedràtic de la Universitat de Pricenton.

Recull més de 600 obres originals procedents de diverses institucions culturals com el Museu Nacional del Prado, el Centre documental de la Memòria Històrica de Salamanca, el Museu de Belles Arts de Bilbao, entre d’altres.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República ha prestat sis exemplars dels seus fons bibliogràfics:

Amb aquesta exposició es reobre el Centro de Arte de la Arqueria de Nuevos Ministerios després d’una restauració important que el converteix en un referent cultural imprescindible de la vida cultural madrilenya.

La mostra es podrà visitar fins al 23 de juliol de 2023. No us la perdeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.