Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Revistes subscrites del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

A l’hemeroteca del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República hi ha més d’11.000 títols de revistes, diaris i publicacions periòdiques en general.

Abasten el període cronològic que va des de l’inici de la II República espanyola (1931) fins a l’actualitat, amb especial interès per les etapes de la Guerra Civil (1936-1939), l’exili republicà, el franquisme (1939-1975) i l’oposició al règim i la Transició democràtica (1976-1982).

La major part de revistes provenen d’interncavis o donacions. Moltes estan cessades i ja no es reben. De tots els títols són una excepció les publicacions que tenim subscrites per compra.

Per aquest motiu avui us les volem presentar en aquest post del nostre blog!

Les revistes de subscripció de la nostra hemeroteca són les següents:

Editada a Tolosa des de l’any 2014, aquesta publicació està centrada en temes d’exili republicà a França.

El Centre de Documentació CTDEE és una associació que té com a objectius conservar tota la documentació relativa a l’activitat dels refugiats polítics espanyols a Tolosa de Llenguadoc i la seva regió des de 1939.

Aquesta revista, editada a Manresa des de l’any 2019, es troba en línia, però amb accés restringit a subscriptors.

Va néixer amb la intenció de ser una publicació de referència de pensament crític en català. Volent ser una eina per generar debat polític i reflexió profunda i tenint com a horitzó la transformació de la societat.

El Grupo de Estudios del Frente de Madrid és el responsable d’aquesta publicació, que té una periodicitat trimestral irregular des de l’any 2003.

GREFEMA es va iniciar l’any 2002 format per un grup de persones aficionades a l’estudi de la Història d’Espanya, especialment al període que comprèn des de la proclamació de la Segona República Espanyola fins a la finalització de la Guerra Civil dins l’àmbit de la Comunitat de Madrid.

Trobareu els sumaris de la revista a Dialnet.

Publicada per Eneida i coeditada per la Asociación de Historiadores del Presente des de l’any 2002 a Segovia, aquesta revista està patrocinada pel Centro de Investigaciones Históricas de la Democracia Española, grup consolidat de la UNED.

Pretén ser portaveu i aglutinar historiadors de diverses institucions interessats per l’estudi del segle XX espanyol, tot i que també està oberta a les col·laboracions sobre altres països i la història comparada. Es avaluada per parells de forma anònima i sotmesa a controls externs.

Trobareu els sumaris de tots els números de la revista a Dialnet.

Publicada a València pel Centro de la UNED Alzira i l’Instituto de Historia Social, es troba disponible en línia únicament per usuaris de la Universitat de Barcelona.

Es pot consultar a la nostra hemeroteca on tenim tots els números des de l’any 1988 quan va començar a editar-se.

És una revista acadèmica quadrimestral, independent i plural, que té el propòsit de difondre investigacions històriques i reflexions historiogràfiques des del rigor intel·lectual.

La qualitat dels articles s’assegura mitjançant un procés de revisió per parells en què intervenen dos avaluadors externs a la revista, tant nacionals com internacionals.

Tot el procés d’avaluació es realitza a més pel sistema de doble cec, és a dir, sempre es preserva l’anonimat tant dels avaluadors com dels autors.

Trobareu els sumaris dels números de la revista a Dialnet.

Aquesta revista editada des de l’any 1997 per l’Asociación para el Estudio de los Exilios y Migraciones Ibéricos Contemporáneos a Madrid i amb una periodicitat anual, busca contribuir a l’estudi i difusió dels múltiples aspectes de les migracions ibèriques contemporànies, amb extensions a altres àrees de desplaçaments forçosos.

Es pot consultar des de 2000 fins a 2014 a Dialnet, base de dades impulsada per la Universitat de La Rioja que conté el buidatge dels índexs de sumaris i articles de la major part de les revistes científiques i humanístiques publicats a Espanya i Llatinoamèrica.

L’associació edita també un butlletí que trobareu també a l’hemeroteca del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República.

Trobareu els sumaris dels números de la revista a Dialnet.

Editada pel Grupo de Estudios del Exilio Literario GEXEL de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de l’any 2019, la revista pretén contribuir a la reconstrucció de la memòria històrica, cultural i literària de l’exili espanyol republicà de 1939.

Promou diverses línies de debat al voltant de la producció de les cultures d’exili i els interessen tant les implicacions d’aquestes cultures exiliades en el sistema literari peninsular com la seva condició transnacional, les seves manifestacions, adequació i recepció en el conjunt de sistemes culturals dels diferents països d’acollida.

Es poden consultar els sumaris de cada número a Dialnet.

Possiblement, aquesta és la revista de temàtica històrica més coneguda pel públic en general i la més destacada en llengua catalana. Es distribueix a Catalunya, les Illes Balears i al País Valencià i té per objectiu divulgar la història dels Països Catalans i del món.

Al nostre fons conservem tots els números des de l’any 2002 que es va començar a publicar a Barcelona. També tenim tots els suplements que s’ha editat amb investigacions que sovint aporten noves dades a fets històrics poc coneguts o ignorats de la història dels Països Catalans.

Revista editada a Torino per l’Istituto di studi storici Gaetano Salvemini . Aquest institut, fundat a Torí l’any 1977, duu a terme activitats de recerca, documentació i difusió en el camp dels estudis d’història italians i internacionals, amb especial consideració a la història política i social contemporània.

La revista, dirigida per Alfonso Botti i Claudio Venza, va néixer l’any 1992 per iniciativa conjunta d’un grup d’estudiosos de la història i la cultura espanyola del segle. XIX i XX.

Es poden consultar els sumaris de cada número a Dialnet.

Editada a Saragossa des de 2077, aquesta publicació a porta una visió crítica i pretén no ser solament un instrument per a la difusió de la recerca històrica sinó també revista d’informació cultural de caràcter divulgador que no es dirigeix exclusivament a l’investigador sinó al públic en general que busca una informació de qualitat.

Ara ja teniu més informació sobre el nostre fons hemerogràfic. Esperem que us sigui d’utilitat per les vostres recerques i, si més no, pel vostre interès!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.