Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Nova guia d’historia urbana del MUHBA: “Cooperatives 1842-1939 / BCN”

Deixa un comentari

Les cooperatives l’Apòstrof i La ciutat invisible són les autores de Cooperatives 1842-1939 / BCN, la tretzena guia d’història urbana que edita el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que ha col·laborat també en el projecte.

cooperatives

La guia consta d’un pla de Barcelona on apareixen assenyalades les cooperatives de la ciutat fins al 1939, juntament amb fotografies d’edificis històrics de cooperatives que encara queden dempeus, molts d’ells abandonats o deteriorats, així com de diversos textos i imatges que expliquen la història del cooperativisme barceloní d’aquells anys.

Aquest fenomen arrelà als barris obrers de Barcelona entre mitjans del segle XIX i 1939 per tal de fer front a les dificultats econòmiques que patien els obrers. Les cooperatives de consum garantiren l’abastiment alimentari de les poblacions treballadores allunyades del centre de la ciutat i contribuïren a crear la identitat cultural dels antics pobles del pla de Barcelona. Van acabar protagonitzant la vida quotidiana dels seus territoris, amb edificis propis que albergaven no solament relacions econòmiques fraternals, sinó també una rica vida social i cultural.

La guia recull igualment alguns projectes cooperativistes singulars com és el cas de les farmàcies populars, o la creació de l’Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista.

Us animem a consultar-la i us recordem que al CRAI Biblioteca Pavelló de la República podeu trobar nombrosa documentació sobre el tema de cooperativisme i cooperatives.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.