Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República a l’exposició “Una infància sota les bombes” d’El Born Centre de Cultura i Memòria

Deixa un comentari

El passat 27 de setembre de 2018 es va inaugurar a El Born Centre de Cultura i Memòria l’exposició Una infància sota les bombes, una mostra temporal amb voluntat de recuperar la memòria dels bombardeigs dels dies 16, 17 i 18 de març de 1938 sobre Barcelona. La ciutat va ser brutalment bombardejada per l’aviació feixista italiana. Els atacs aeris varen provocar la mort de 875 civils, dels quals 118 eren criatures.

Aquesta va ser la primera vegada en la història militar que s’utilitzaven aquesta mena d’atacs indiscriminats contra la població civil. Les bombes volien destruir no només objectes físics i persones:  anaven molt més enllà… responien a un projecte polític de destrucció de la República i en definitiva d’aniquilació d’una manera de mirar el món, d’una forma de viure i d’educar.

Vuitanta anys després s’ha volgut reflexionar sobre tots aquests aspectes a partir del record i l’experiència dels infants que van sobreviure a aquelles traumàtiques jornades.

L’exposició, comissionada per l’historiador Jordi Guixé, s’estructura en tres àmbits diferenciats.

El primer evoca la Barcelona de 1938 i l’impacte dels bombardejos sobre la ciutat i les persones. El segon fa presents els nens i les nenes que van ser testimonis directes del conflicte bèl·lic, a través dels dibuixos on representaren allò que van veure i viure. I el darrer penetra en l’univers dels adults que van patir els bombardejos quan eren infants i en els llenguatges que poden ser explorats al llarg de la vida per expressar, com una necessitat i un compromís, allò que es viu en haver escapat de les bombes.

Aquest fil discursiu permet connectar passat i present, i ens convida finalment, des de la contemporaneïtat, a reflexionar sobre un món en conflicte constant.

A més de l’exposició s’han programat una sèrie d’activitats molt interessants (xerrades, activitats educatives, cinema, etc.) i que us recomanem consultar en aquest dossier de premsa.                                                    

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República hi ha col·laborat amb la cessió del llibret They still draw pictures! : with 60 illustrations of drawings made by Spanish children during the war de 1938 editat a Nova York per la Spanish Child Welfare Association of America, una colecció de 60 dibuixos originals creats per nens que van viure la violència de la guerra civil espanyola de primera mà.

La difusió generalitzada dels dibuixos va servir perquè els nens espanyols demostressin com la guerra no només va afectar els que lluitaven, sinó també els innocents.

Us recordem que la podeu visitar fins el proper dia  31 de març de 2019. Encara hi sou a temps!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.