Pau Casals i Josep Trueta, epistolari inèdit d’una amistat

3 comentaris

estimat

Comencem la setmana d’enhorabona! En Quim Torra -un dels nostres usuaris- ens ha regalat un exemplar d’Estimat doctor – Admirat mestre, llibre del qual ell n’és editor i del que ja s’ha arribat a la tercera edició.

Estimat doctor – Admirat mestre, publicat per a Acontravent, recull la corrrespondència mantinguda entre les dues personalitats catalanes, Pau Casals i Josep Trueta, entre els anys 1939 i 1973. L’edició, a cura de Quim Torra, compta amb pròlegs d’Amèlia Trueta, filla de Josep, i Marta Casals Istomín, vídua de Casals. Les cartes publicades de Pau Casals es conserven a la Biblioteca de Catalunya i les de Josep Trueta a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

casals4Les 79 cartes que s’han conservat de la relació entre Pau Casals (1876-1973) i Josep Trueta (1897-1977) són el valuós testimoni d’uns homes que, des de la seva vessant d’artista i científic, sempre van defensar les causes de la democràcia, la llibertat i la dignitat de l’home i, al mateix temps, una mostra de l’evolució i la història social i política de l’exili català.

trueta5La Biblioteca del Pavelló de la República disposa de nombroses obres relacionades amb la vida i l’obra de Pau Casals i de Josep Trueta així com d’abundant material d’arxiu amb documentació relativa a les múltiples activitats del violoncel·lista i el metge a l’exili: ajut als exiliats catalans, membre del Consell Nacional Català de Londres (Trueta), candidatura a la presidència de la Generalitat (Casals), etc.

Esperem que trobeu el llibre molt interessant i que aquest fet us animi a consultar també els fons relacionats que tenim a la nostra biblioteca!   

3 thoughts on “Pau Casals i Josep Trueta, epistolari inèdit d’una amistat

 1. Benvolgudes amigues del Pavelló,
  Moltes gràcies per aquesta ressenya. La veritat és que aprofondir en la vida d´aquests dos grans catalans va ser molt interessant.
  Ànims amb el bloc, que són “píldores” d´història molt saludables.
  Bon estiu!
  Quim

  M'agrada

  • Benvolgut Quim,
   Moltes gràcies a tu per haver-nos donat un exemplar del llibre i també per animar-nos a continuar escrivint “píndoles” històriques. Esperem que no sigui el primer -ni últim- post sobre llibres de Acontravent. Sabem que teniu projectes molt interessant entre mans, que esperem compartiu amb nosaltres. Una salutació cordial.

   M'agrada

 2. Retroenllaç: L’exposició “Pau Casals i l’exili (1939-1973)” arriba a Barcelona « Bloc de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.