Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

El centre de lectura de Reus

Deixa un comentari

El passat cap de setmana vam fer una visita al Centre de Lectura de Reus, una institució cultural referent i de gran rellevància amb gairebé 200 anys d’història.

De fet es tracta d’un dels primers ateneus de Catalunya, fundat l’any 1859 amb la voluntat d’alfabetitzar i ensenyar a llegir a la població obrera i a les capes més desfavorides de la societat.

Amb el temps s’ha convertit en una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya amb d’un fons d’art de primer ordre amb obres destacades del segle XIX i del XX.

La directora de la biblioteca Montserrat de Anciola ens va fer una visita guiada d’allò més interessant i exhaustiva i des del nostre blog li volem agrair la seva dedicació!

Publicacions com el Diario de Reus/Diari de Reus (1844-1939), Las Circunstancias/Les Circumstàncies (1874-1936), Lo Somatent (1886-1903) –el primer diari que es va publicar íntegrament en català fora de Barcelona– i Foment (1906-1936) són algunes de les principals capçaleres, amb una major durada o significació, de la premsa històrica reusenca i també catalana.

Des del Centre de Lectura s’ha engegat un projecte de recerca que té com objectiu crear un catàleg il·lustrat que reculli la premsa de la ciutat des de 1813, any en que apareix el primer periòdic local, el Periódico político y mercantil de la villa de Reus, fins a la fi de la Guerra Civil i l’ocupació feixista de la ciutat l’any 1939.

Ens va cridar l’atenció la història de Regina Figuerola Rebull, jove bibliotecària que amb només 19 anys va perdre la vida en un dels bombardeigs de la ciutat durant la Guerra Civil.

El Centre de Lectura va patir els estralls dels bombardeigs de l’aviació feixista sobre Reus i va quedar parcialment destruït. La ciutat patí el primer bombardeig el 9 d’abril de 1937. El 17 de setembre del mateix any , a tres quarts i mig de vuit del vespre, la Regina, que era filla de Josep Figuerola Barberà, pintor i germana de l’esculor Joan Rebull, es trobava treballant a la seva taula quan van sonar les sirenes. La contundència de la deflagració la va ferí greument i malgrat va ser atesa a una farmàcia propera, va morir poc després. El fet causà una gran commoció a la societat reusenca. En homenatge a la jove bibliotecària s’ha donat nom a una de les sales de la biblioteca.

 

Us recordem també que al repositori cooperatiu de la Memòria Digital de Catalunya es poden consultar, en accés obert, tres col·leccions digitalitzades del centre:

  • Fons Ribes Daura. Documents japonesos S. XIX/XX  una col·lecció de 29 llibres japonesos publicats a finals del S.XIX i principis del S.XX, procedents de la donació de Joan Ribes Daura (Ascó 1899-Barcelona 1982) que fou fundador i soci de la botiga tèxtil Ribes & Casals, l’any 1972.  Aquest fons inclou els primers textos acadèmics sobre la història de l’art japonès, acompanyats de fototípies i gravats de primera qualitat. L’origen d’aquests documents són dues editorials de Tòquio, The Kokka Publishing Company i Shimbi Shoin, que s’inscriuen en el marc nacionalista japonès. El conjunt d’aquest fons representa un exemple excepcional de literatura artística japonesa.
  •  Incunables un recull obres d’autoria, temàtica i origen tipogràfic divers on hi destaquen edicions importants per la seva raresa. Cal afegir que alguns dels exemplars són gairebé peces úniques.
  •  Pergamins col·lecció que conté documents que van des del S.XIV al S.XVIII de tipologia força variada malgrat que predominen les vendes i la creació de censals. Entre aquests pergamins es troben molts documents de Reus i del Camp de Tarragona.

Si aneu a Reus no oblideu passar pel seu Centre de Lectura: és visita obligada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.