Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Nou “Atlas de la Guerra Civil Española” dedicat a les Brigades Internacionals

1 comentari

Tenim la gran satisfacció d’anunciar-vos que s’acaba de publicar un nou Atlas de la Guerra Civil española del nostre usuari i amic Víctor Hurtado dedicat a les Brigades Internacionals.

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per milers de voluntaris d’arreu del món que van participar a la guerra civil lluitant amb l’exercit de la segona república. Molts brigadistes van formar part del moviment de la Resistència durant la Segona Guerra Mundial.

El govern republicà va autoritzar la formació de les Brigades Internacionals el 22 octubre 1936 davant la necessitat d’organitzar a tots els voluntaris que arribaven per milers a Espanya, en vaixell, tren, bicicleta o a peu, i van establir la seva base a Albacete.

Víctor Hurtado ha sistematitzat per primera vegada en un atles amb una cartografia, majoritàriament inèdita, els moviments i la participació de les Brigades Internacionals a la Guerra Civil espanyola amb una xifra entre 35.000-40.000 efectius.

Un dels mapes ens il·lustra que la majoria procedien de França (13.300), Alemanya i Polònia (4.400 en cada cas), Itàlia (4.300), Estats Units (3.200) i Bèlgica (2.500), voluntaris que van donar resposta a l’eslògan que es repetia a ciutats d’arreu del món com París , Londres o Nova York: “Armes i homes per a Espanya”.

Encara que en un nombre força menor, sorprèn, diu el Victor, la presència d’andorrans, japonesos, xinesos, eritreus, australians, fins i tot un mongol i centenars de llatinoamericans, entre els quals els més nombrosos són mexicans (414), veneçolans (138) i cubans (136).

Per elaborar aquest volum, segon de l’Atles de la Guerra Civil espanyola que publica Edicions Dau, el Victor, ajudat pel documentalista Jordi Barra, ha consultat parts militars, l’escàs material dels republicans que es va conservar, així com les referències recollides en memòries dels avis, cartes, fotografies i alguns diaris com La Vanguardia i Solidaridad Obrera, o la premsa domèstica dels brigadistes. Bona part d’aquest treball s’ha dut a terme des del CRAI Biblioteca Pavelló de la República.

Des del nostre blog volem felicitar al Victor: Enhorabona!

One thought on “Nou “Atlas de la Guerra Civil Española” dedicat a les Brigades Internacionals

  1. Retroenllaç: Víctor Hurtado: un expert en cartografia històrica | Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.