Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Franco, al magatzem!

Deixa un comentari

L’artista Josep Viladomat, a petició de Josep Maria Porcioles, alcalde de la ciutat de Barcelona durant l’època franquista, va esculpir una estàtua de bronze del General Franco per agrair al dictador la cessió del castell de Montjuïc a la ciutat.

L’any 1963 va ser col·locada al mateix castell i, posteriorment, ja en l’etapa democràtica, es va guardar en una sala del Museu Militar de Montjuïc. Li van haver d’amputar una de les cames, l’esquerra precisament, perquè no passava per la porta. Fa tres anys que resta dipositada en un racó d’un magatzem que té l’Ajuntament de Barcelona a la Via Favència, juntament amb altres “relíquies” del franquisme, retirades dels carrers i de les places de la ciutat.

Si observeu bé la fotografia de Llibert Teixidó, publicada a La Vanguardia el passat 18 de desembre de 2011, podreu comprovar que la imatge recorda molt al personatge creat per Manel Lucas per al programa de TV3, Polònia!

Diuen les cròniques que Viladomat va acceptar l’encàrrec a contracor, a canvi d’un favor relacionat amb un assumpte que tenia pendent amb la Guàrdia Civil.

Si us interessa el tema podeu consultar el nostre catàleg, on hi trobareu obres sobre escultura i altres monuments, des de l’època de la Segona República fins als nostres dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.