Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Defensar Madrid és defensar Catalunya!

Deixa un comentari

Aquest és el lema del cartell propagandístic del dibuixant Martí Bas i Blasi que ha donat nom a l’exposició que avui,  5 de maig, s’ha inaugurat a la seu del Centre Cultural Blanquerna de Madrid. L’organitza el CEHI, Centre d’Estudis Històrics Internacionals i en són els comissaris el seu director Antoni Segura i Andreu Mayayo, vicedirector.    

El cop d’estat  militar del 18 de juliol de 1936 contra el legítim govern republicà va fracassar tant a Barcelona com a Madrid per la divisió dins l’exèrcit i els Cossos i Forces de Seguretat, així com per la resposta popular a l’aixecament. Però la victòria sobre els colpistes va obrir un nou escenari bèl·lic on Madrid va passar a ser, durant els primers mesos de la guerra, primera línia de combat.

bas5En aquest context, Barcelona en particular, i Catalunya en general, va respondre de l’única manera que es podia fer davant d’un combat a vida o mort: amb la solidaritat. Aquest és el fil conductor de l’exposició que avui us presentem.

Ens complau que la gran majoria del material que podeu veure exposat sigui de la Biblioteca del Pavelló. Hi trobareu cartes referides a les diferents campanyes de solidaritat endegades des de Catalunya (nens refugiats, enviament de queviures, etc.), programes d’actes en suport a la defensa de Madrid, fulls volants cridant a la solidaritat ciutadana, opuscles diversos i, finalment, una selecció de cartells com el que dóna nom a l’exposició. Aprofitem per recordar-vos que podeu consultar els nostres cartells de la Guerra Civil i la Segona República a través de la Memòria Digital de Catalunya

Consulteu també el calendari d’activitats paral·leles a l’exposició. Veureu diverses conferències i diàlegs  que fan referència al període de la Guerra Civil, però d’altres són  ben actuals, com ara una impagable confrontació Barça-Madrid entre Antoni Castells i Alfredo Pérez Rubalcaba!  

Si passeu per Madrid des d’ara fins al 31 de juliol de 2009, no deixeu d’anar al Blanquerna. Estaria bé que les bones vibracions s’encomanessin!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.