Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Memòria BCN

Deixa un comentari

Avui us presentem un nou projecte Memòria BCN  de l’Associació Conèixer Història que compta també amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, a través de la Fundació Solidaritat UB. Amb aquesta iniciativa es pretén recuperar aquells espais de Barcelona que van ser escenari dels fets més transcendents per a la història de la ciutat al segle XX.

memoria_bcnConsta d’un web i d’una aplicació per a telèfons mòbils a través dels quals es proposen un total de deu rutes per conèixer els espais històrics més significatius de la Barcelona del segle XX. Una Barcelona en què es va proclamar la República Catalana, que va ser la primera ciutat d’Europa bombardejada sistemàticament, que va experimentar la repressió de la dictadura franquista i que va viure als seus carrers la lluita per recuperar la democràcia.

S’ha dut a terme una intensa recerca documental i bibliogràfica, amb l’assessorament de professors i investigadors de la UB,  que ha permès localitzar i catalogar més de 70 espais que constitueixen una autèntica topografia de la memòria democràtica de Barcelona.

Entre aquests espais destaquem el dedicat al Pavelló de la República, seu de la nostre biblioteca, que juntament amb l’Hospital de Sant Pau, la bateria antiaèria del turó de la Rovira, el monument a les Brigades Internacionals, el Palau de les Heures i el Camp de concentració d’Horta formen part de la ruta del districte d’Horta i Guinardó.

El web també recull més de 250 fotografies d’arxiu i actuals, i incorpora una cronologia gràfica dels fets històrics més destacats de la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició democràtica.

L’objectiu final de Memòria BCN és recuperar el patrimoni que constitueixen els anomenats espais de memòria, on van tenir lloc fets transcendentals per a la defensa de les llibertats durant el segle XX. Es pretén ajudar a impulsar una memòria col·lectiva que permeti a tota la societat conèixer els orígens de l’actual democràcia i dels esforços que va ser necessaris per aconseguir-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.