Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

80è Aniversari de l’enfonsament del vaixell “Ciudad de Barcelona”

3 comentaris

El 30 de maig de 1937, durant la Guerra Civil espanyola, un torpede provinent d’un submarí italià a les ordres de l’exèrcit franquista va enfonsar davant la costa la població de Malgrat de Mar el vaixell de la Companyia Transmediterrània “Ciudad de Barcelona”.

El vaixell, que transportava brigadistes internacionals, havia salpat de Marsella amb la intenció d’arribar a Barcelona. L’enfonsament va comportar un nombre considerable de morts i va despertar la solidaritat de la població de Malgrat que va fer el possible per rescatar els supervivents.

El vaixell va quedar enfonsat a uns trenta metres de profunditat i acabada la guerra va ser dinamitat per per poder recuperar material. De tota manera en l’actualitat encara queden restes del naufragi sota el mar. 

Enguany, per commemorar el 80è aniversari d’aquells fets, un seguit de persones i d’institucions de Malgrat de Mar amb la col·laboració del Memorial Democràtic i del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República volen contribuir a ampliar el coneixement dels fets amb un seguit d’actes.

Dintre d’aquest programa, la nostra companya Lourdes Prades el dia 28 de Maig a la Sala d’Actes de l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, presentarà els fons del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República i llegirà la conferència Recuperem la història dels brigadistes. Presentació de la plataforma SIDBRINT, un projecte viu.

Si voleu conèixer les trajectòries d’aquests voluntaris vinguts de diversos països per lluitar per la República i que anaven a bord del “Ciudad de Barcelona”, aquests són els que fins al dia d’avui estan registrats a la plataforma web de la Universitat de Barcelona SIDBRINT.

Vegeu també un recull d’articles molt interessants que l’Ajuntament de Malgrat va publicar amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de l’enfonsament del “Ciudad de Barcelona”.

3 thoughts on “80è Aniversari de l’enfonsament del vaixell “Ciudad de Barcelona”

 1. Hola,
  Ara ja fa 80 anys de l’enfonsament del Ciutat de Barcelona on navegava el meu avi com a tripulant, cuiner per ser més exactes. El meu avi era mallorquí i a la guerra es va quedar en el bàndol republicà deixant a la seva dona i a 3 fills petits a Palma de Mallorca. Mallorca era Nacional, us podeu imaginar quin trasvals va suposar per la meva família no poder contactar amb el meu avi durant molt de temps. Per sort el meu avi es va salvar, per aixó puc escriure aquest comentari segurament, ja que encara que la meva mare era una nena quan va succeir el fet, potser la meva familia no hagués vingut a Barcelona a retrovar-se amb el meu avi i després poder connèixer al meu pare.
  Amb ulls de nen aquesta sempre ha estat una historia que em fascinava sentida en boca del meu avi i és de gran que vaig entendre la gravetat de la guerra i de tot el patiment que va comportar per a tanta gent.
  Dono gràcies als habitants de la costa del Maresme que van ajudar als supervivents durant i després del naufragi. Us admiro i agraeixo que mantingueu el record d’aquest fet.

  M'agrada

  • Benvolgut Jaume,
   moltes gràcies per explicar-nos la teva història. És important que entre tots mantinguem ben viva la Memòria Històrica per no oblidar mai fets com aquests.
   Salutacions cordials des del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República

   M'agrada

 2. Retroenllaç: L’enfonsament del Ciudad de Barcelona | Felibrejada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.