Blog del CRAI Biblioteca del Pavelló de la república

Monogràfics de PADICAT

Deixa un comentari

PADICAT: l’Arxiu Web de Catalunya és una iniciativa de la Biblioteca de Catalunya per capturar, preservar, difondre l’arxiu web de Catalunya  i donar accés a versions antigues de pàgines web publicades a Internet, des de 2005.

Segons les dades consultades, el mes de juliol de 2011 el dipòsit digital contenia 195.547 captures de 44.374 pàgines web d’ajuntaments catalans, empreses, associacions i entitats de tot tipus, amb un volum total de més de 300 milions de fitxers informàtics.

Avui volem presentar-vos una secció molt interessant d’aquest repositori, es tracta de les col·leccions monogràfiques, o monogràfics de PADICAT, són reculls de recursos digitals entorn d’un esdeveniment concret de la vida pública catalana, o sobre un tema concret de la vida política, social, cultural, etc. de Catalunya.

Així doncs, des de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006, trobem que es confecciona de manera continuada una captura focalitzada d’Internet en les diferents campanyes electorals realitzades a Catalunya. El 22 de maig de 2011 es van celebrar les eleccions municipals i PADICAT va realitzar 47.429 captures de 4.045 recursos digitals de 1.085 candidatures presentades per 177 formacions polítiques.  Esperem trobar ben aviat el recull corresponent a les eleccions generals del 20 de novembre de 2011!

La política de captures contempla els recursos digitals de tots els partits polítics que han presentat candidatura a una selecció de 133 municipis catalans, incloent-hi les pàgines web dels partits polítics, les personals dels aspirants a càrrecs electes, així com la participació dels caps de llista en les xarxes socials, com Twitter i Facebook. Complementàriament, s’han capturat mitjans de comunicació digitals d’àmbit local i comarcal, les pàgines web dels 133 municipis que formen la mostra, i altres recursos digitals institucionals, com el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, i el capítol d’eleccions del Ministeri de l’Interior.

A propòsit d’aquesta notícia, volem recordar-vos que a l’Arxiu de la Biblioteca del Pavelló de la República hi podeu trobar documentació de diverses eleccions i referèndums celebrats durant el règim franquista i de totes les convocatòries electorals (generals, municipals i  al Parlament de Catalunya) des del referèndum de la reforma política del 1976 fins a l’actualitat, al Fons FV i Fons F-FV. Sèrie Fulls Volants. A més, al Fons F-DPP. Sèrie Documents Partits Politics,  hi trobareu tota la documentació relacionada amb diverses organitzacions polítiques i sindicals.

Des de fa molts anys també recopilem documentació electoral: programes, cartells, adhesius, paperetes de vot, convocatòries a mítings i  tota mena de materials de propaganda electoral (globus, banderoles, clauers, encenedors, llapis, etc.)

A més, volem aprofitar aquest post per anunciar-vos que recentment el repositori ha renovat el seu portal web. El nou PADICAT és més dinàmic, intuïtiu i participatiu. Té per objectiu incrementar la participació dels usuaris i facilitar l’accés als fons digitals de les pàgines web catalanes o relacionades amb Catalunya capturades que conté aquest repositori en accés obert. Enhorabona pel nou disseny del portal web!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.